online engleski

Zamislimo za početak nekoliko mogućih životnih scenarija: napolju minus, izlazi samo ko mora, a ti imaš zakazan čas na drugom kraju grada i moraš da se obučeš kao da ideš na ekspediciju na Severni pol. Zamisli da si odlučio da neko vreme provedeš u drugom gradu ili državi i da si prinuđen da prekineš kurs jezika u kome si toliko uživao. Zamisli da živiš u drugom delu države ili sveta (da, sveta!) i da bi želeo da se baš sa nama upustiš u avanturu učenja jezika, ali da fizički nije moguće da dolaziš u prostorije škole. Da li bi onda trebalo da odustaneš? Naravno da ne!

Ovu deceniju obeležila je ekspanzija društvenih mreža i aplikacija prvobitno dizajniranih da se brzo i lako ostvari komunikacija među korisnicima. Pored socijalizacije, vremenom se izdvojila još jedna važna namena: učenje. Brojne akreditovane obrazovne ustanove i centri za jezike nude kurseve koji se mogu pohađati online, upravo zato što postoji svest o potrebi uštede dragocenog vremena. Više nema potrebe da juriš sa jednog na drugi kraj grada u nepovoljnim vremenskim uslovima kako bi na vreme stigao na zakazani čas ili da odustaješ od kursa jer živiš u drugom gradu ili državi.

Kako se naše formalno obrazovanje odvilo u tradicionalnim uslovima (u prostorijama škola i fakulteta), koncept učenja jezika online je mnogima nepoznat. Štaviše, postoje brojne predrasude koje prate ovaj vid učenja, a naš cilj danas je – da ih razbijemo! 

Sledi pet najvećih i najozbiljnijih predrasuda u vezi sa učenjem jezika online:

online casovi

Navikli smo da učimo u školi. Navikli smo da u torbe spakujemo knjige i pribor za pisanje, da sednemo pred tablu i hvatamo beleške. Ovo je koncept učenja koji nam je poznat i svaki drugi pristup predstavlja istupanje iz naše zone komfora. Ljudi vole da se drže oprobanih stvari koje funkcionišu i daju rezultate i u tome nema ničeg lošeg, osim kada takva isključivost utire put predrasudama. Koliko ćemo naučiti zavisi od nas samih. Puki dolazak u školu ne garantuje nam znanje, već se ono stiče kontinuiranim radom, učenjem, čitanjem, slušanjem, izradom domaćih zadataka, pisanjem, govorenjem. Znanje se stiče samostalnim radom i u interakciji sa drugima, u učionici ili preko kompjutera.

Untitled design (57)

Istina, škole neretko organizuju grupnu nastavu gde možeš da upoznaš nove ljude ili da na časove dolaziš sa onima koje već poznaješ. Ali, mit je da grupna nastava mora da se odvija samo u školi. U dogovoru sa profesorom može se organizovati grupna nastava putem Zooma/Skajpa. Kako to funkcioniše? Tako što profesor doda i ostale učesnike u razgovor. Svaki korisnik pristupa svom nalogu sa svog računara u dogovoreno vreme i u udobnosti svog doma uživa u učenju stranog jezika i interakciji sa drugima.

casovi online

Učenje jezika online podrazumeva da se učenje jezika odvija putem interneta. I to je sve. Osnovni postulati učenja ostaju isti. Domaći zadaci se izrađuju, koriste se udžbenici i propratni materijali, đaci beleže informacije koje su im važne. Udžbenici mogu biti u štampanom ili digitalnom obliku, zavisno od tvojih preferenci. Dakle, suštinskih razlika u metodici nastave nema.

engleski online

Postoji izuzetno velika razlika. Softveri za učenje jezika ti mogu pomoći popraviš znanje iz oblasti gramatike i mogu ti ponuditi ključ za vrednovanje zadataka iz oblasti slušanja i čitanja. Međutim, oni ti ne mogu ukazati na leksičke finese u odabiru vokabulara i ne mogu oceniti tvoje aktivnosti jezičke i pisane produkcije – takvu vrstu komentara i smernica ti može dati samo profesor.

online casovi jezika

Motivacija je unutrašnja pokretačka sila koja nas navodi na određeno ponašanje. U ovom konkretnom slučaju, navodi nas na učenje jezika. Motivacija je vrlo relativna i individualna karakteristika koja može da varira tokom kursa i onda kada učiš u školi ili na fakultetu. Svi smo mi ponekad imali problema sa motivacijom (dobijemo, recimo, neodoljiv poriv da čistimo podrum u sred ispitnog roka).  Profesori to razumeju i preduzimaju korake kako bi ti pomogli da što uspešnije savladaš gradivo – bez obzira da li si u učionici ili učiš online.

Saveti iskusnih profesora za uspešno učenje jezika online:

  1. Preporučujemo da koristiš LAN konekciju. Stabilnija je od WI-FI konekcije i obezbeđuje bolji kvalitet zvuka i slike.
  2. Vrlo je korisno imati headset (slušalice sa mikrofonom za kompjuter). Na taj način ćeš se lakše usredsrediti na čas, a mikrofon će omogućiti profesoru da te jasno čuje i obrati pažnju na tvoj izgovor.
  3. Izbegavaj da „skidaš“ obimne materijale (poput filmova) za vreme časova, jer to može uticati na protok interneta.
  4. Obezbedi sebi optimalne uslove za rad: pobrini se da imaš dovoljno svetla i tišine.
  5. Drži se dinamike rada dogovorene sa profesorom. Profesor će analizirati tvoje potrebe i lingvističke kompetencije i u skladu s tim odabrati materijal koji će na najbolji način podstaknuti razvoj tvojih jezičkih veština.
  6. Uživaj u učenju! Zaista uživaj! Nagradi sebe kad savladaš onaj kondicional koji te je toliko mučio, podeli sa drugima svoj uspeh i budi ponosan na sebe. Mi već jesmo!
engleski online

Ukoliko bi ti je potrebno još informacija o online nastavi, predlažemo ti da pročitaš i naš tekst Učionica je tamo gde si ti na sledećem linku.