Pred tobom je vikend. Konačno! Možeš duže da spavaš, gustiraš jutarnju kafu, doručkuješ bez žurbe… Jeste da moraš da učiš za ispit, ali imaš dva cela dana pred sobom. Sve ćeš stići da uradiš, nema razloga za brigu. Pa ipak, svima nam se desilo da dočekamo nedelju veče, a da nismo daleko odmakli u ispunjenju planova koje smo ambiciozno postavili sebi u petak.

U nastavku ti donosimo 7 saveta kako da izađeš iz začaranog kruga neproduktivnosti tokom vikenda.

  1. Happy place, happy thoughts!

Stvori dobru radnu atmosferu. Kreiraj ambijent. Pospremi, zategni, provetri, i organizuj svoj radni prostor. Kažu ljudi: „Red u sobi, red u glavi‟, pa da ih poslušamo.

2. Dress for success.

Znamo da je vikend k’o stvoren za celodnevno šepurenje u pidžami. Ali to je zamka! U tako opuštenom izdanju, padamo u iskušenje da se vratimo u krevet, malo dremnemo, pogledamo „samo“ jednu epizodu omiljene serije, što brzo preraste u bindžovanje (bindge watching) cele sezone… i ode vikend. Zato, suit up!

3. Pauza za pauzu.

Čudo jedno, tek što počneš da pišeš esej, javi se neopisiva potreba za kafom ili kakvim drugim osveženjem, grickalicom koja bi opravdala posetu kuhinji i frižideru. Pauze je važno praviti, služe nam da odmorimo oči i misli, da se razmrdamo, ali ih svedi na pristojan broj i u prihvatljivim razmacima.

4. Pravi beleške.

Navikli smo da kada učimo koristimo računar. Ako pohađaš online nastavu, naravno da će ti biti neophodan. Ali napravi mesta za dobru, staru olovku i papir. Pravi beleške, podvlači ključne reči u tekstu, zapisuj nove reči i izraze. Na ovaj način se zaista sjajno uči i još bolje pamti. Takođe, izbegavaj da dok učiš proveravaš svoje i tuđe naloge na društvenim mrežama, kako na računaru, tako i na telefonu. Mobilni drži van domašaja, po mogućstvu na MUTE opciji, u drugoj sobi.

5. Pravilo Tri po tri.

Dovoljno je da samo bacimo pogled na nepregledan spisak obaveza i planova koje smo sebi postavili i da izgubimo volju za učenjem, radom, životom. Zato ti predlažemo da slediš pravilo Tri po tri. Najpre sa svog podužeg spiska izaberi tri obaveze/zadatka. Kada ih ispuniš, izaberi naredna tri zadatka i tako redom. Razbijanjem obaveza u manje „porcije“ tvoj učinak će biti veći.

6. Hrana za mozak.

Dokazano je da pojedine vrste namirnica čine da se osećaš iscrpljeno, npr. testenina. Gladovanje ili preskakanje obroka utiče negativno na koncentraciju. Iskoristi prednost toga što učiš kod kuće i napravi sebi pravi obrok. Uključi u svoju ishranu tzv. hranu za mozak – orašaste plodove, jaja, bobičasto voće, brokoli, ribu, tamnu čokoladu… Osećaćeš se sito i energično.

7. Napravi mesta i za zabavu!

Ipak je vikend. Ne zanemaruj svoj društveni život. Izađi s prijateljima. Prošetaj se. Poseti neki događaj. Idi na trening. Nađi vremena za svoj hobi. I što je najvažnije, razgovaraj s ljudima. Učenje u izolaciji, u tišini, kada samo čujemo svoj glas dok se preslišavamo, može da utiče na naš elan. Stoga, druži se, smej se i pričaj! I da završimo jednim prigodnim citatom: Sometimes the most productive thing you can do is relax!

Želimo ti lep i produktivan vikend!