Do sada smo više pažnje posvećivali IELTS Academic nego IELTS General modulu. Danas ispravljamo tu nepravdu i donosimo ti savete kako da što bolje uradiš Task 1 IELTS General modula.

Za one koji se prvi put sreću sa ovim ispitom, IELTS General modul  polažu svi oni koji nameravaju da emigriraju u zemlje engleskog govornog područja (V. Britaniju, Australiju, Kandu, Novi Zeland), dok se za potrebe studiranja polaže IELTS Academic modul. IELTS General, Task 1 je zadatak u kojem se od kandidata traži da napiše formalno ili neformalno pismo.

Slede 3 ključna koraka za uspešno ispunjenje ovog ispitnog zadatka.

 

Korak 1: Pažljivo pročitaj zadatak i saznaj da li se od tebe traži da napišeš formalno ili neformalno pismo.  Ukoliko je tvoj zadatak da napišeš pismo prijatelju, to znači da pišeš neformalno pismo. U svakoj drugoj situaciji u kojoj se od tebe traži da napišeš pismo žalbe, ili pismo poslodavcu ili bilo kom licu čije ime ne znaš, onda pišeš formalno pismo.

Primeri TASK 1:

A) You have just spent a weekend at a friend’s house. When you returned home, you discovered you have left a coat containing some belongings in his house.

Write a letter to your friend telling him that you left the coat. Tell him what the coat looks like, where you think you left it and what was inside it. Make some suggestions about how to get it back

B) You live in a room in college which you share with another student. You find it very difficult to work there because he or she always has friends visiting. They have parties in the room and sometimes borrow your things without asking you.

Write a letter to the Accommodation Officer at the college and ask for a new room next term. You would prefer a single room. Explain your reasons.

Pitanje za tebe: Koji format pisma ćeš koristiti u zadatku A, a koji u zadatku B?

Korak 2: Organizovanje i planiranje odgovora

Iako ti se može činiti da je ovaj korak nepotreban i da zbog ograničenog vremena treba odmah da pristupiš pisanju pisma, moramo ti reći da grešiš. Ma koliko dugo se pripremao za ispit, i koliko god da si pisama napisao/la, ovaj korak je dragocen jer ti daje jasnu formu kako tvoje pismo treba da izgleda i sprečava te da “odlutaš” u pisanju. Ovaj korak ti omogućava da se fokusiraš na bitne elemente svog odgovora, i zapravo ti štedi vreme.

Šema za formalno pismo:

Dear Sir/Madam

Paragraph 1- Say why you are writing to them. (I am writing with regard to…)

Paragraph 2- Bullet point 1 and supporting details

Paragraph 3- Bullet point 2 and supporting details

Paragraph 4- Bullet point 3 and supporting details

I look forward to hearing from you.

Yours faithfully

[Your Full Name]

Šema za neformalno pismo:

Dear [First name only of friend]

Paragraph 1- Say why you are writing to them (I’m just writing to let you know that….)

Paragraph 2- Bullet point 1 and supporting details

Paragraph 3- Bullet point 2 and supporting details

Paragraph 4- Bullet point 3 and supporting details

Looking forward to hearing from you soon.

All the best

 [Your first name only]

Korak 3 : Korisne fraze koje možeš upotrebljavati u zavisnosti od konteksta tj. zahteva u zadatku.

Korisne fraze za formalno pismo:

Beginning

I am writing this letter with regard to…

I am writing to bring to your attention…

I am writing to inform you that…

I am writing to express my dissatisfaction with…..

Requests and Suggestions

I would be grateful if you would…

I would like you to…

I am entitled to request that you….

I was wondering if it would be at all possible to….

I would like to suggest that….

Ending

I look forward to hearing from you.

I look forward to receiving your response.

I await your prompt service.

I thank you for your consideration.

Please respond at the earliest convenience.

Korisne fraze za neformalno pismo:

Stating Purpose

I’m just writing to let you know that….

I’m writing to tell you about….

Apologising

I’m very sorry about…..

I’d like to apologise for….

Asking for help

I’d be really grateful if you could…..

I was wondering if you would give me a hand with…..

I was wondering if you would do me a favour.

Expressing Satisfaction

I was over the moon to hear about….

I was thrilled to find out that/about……

Giving bad news

I’m afraid I’ve a bit of bad news for you.

Ending

All the best.

Bonus savet za neformalno pisanje: Činjenica da pišeš neformalnim stilom svom prijatelju, ne znači da imaš slobodu da pišeš na način na koji bi pisao/la SMS poruku. IELTS General je ispit i od tebe se očekuje da poštuješ pravopis i gramatička pravila. Takođe, zabranjeno je da u neformalnom pismu koristiš skraćenice, kao na primer ‘luv’ ili ‘bcuz’ ili ‘LOL’, ‘OMG’  kao i emotikone.

Za kraj donosimo ti dve liste pitanja kroz koje je potrebno da prođeš kada daješ odgovor za Task 1 kako bi proverio/la da li si uspešno odgovorio/la na zadatak:

 

Nadamo se da ti su ti naši saveti koristili. Na našem jezičkom portalu možeš pronaći savete i za ostale jezičke veštine koje se testiraju na ispitu, a pažnju ti skrećemo na naših 10 mitova o IELTS Speaking delu ispita. Ono što ti preostaje je da vredno radiš i sigurni smo da rezultati neće izostati. Za IELTS i bilo koji drugi ispit se možeš samostalno spremati, ali ti je naša topla preporuka da to činiš u nekom pripremnom centru u kojem ti stručni profesori mogu pomoći da uz individualno kreiran i precizno vođen plan i program dođeš do željenih rezultata u optimalnom roku. Ukoliko se odlučiš za individualni ili grupni program priprema u našem jezičkom centru, prvi korak je uvek isti, dijagnostičko testiranje. Ne oklevaj, pozovi nas, i naši ljubazni zaposleni će ti zakazati željeni termin za testiranje. Takođe, na našem sajtu možeš pronaći i kalendar međunarodnih ispita radi lakšeg planiranja programa priprema. Srećno!