intenzivni kursevi engleskog jezika

Želiš da se upišeš na neki kurs jezika, ali nije ti baš jasno šta školi tačno znači „intenzivni“ ili „regularni“  kurs koje su ti ljubazni administratori upravo ponudili? Ovaj tekst je onda nešto baš za tebe. Hajde da počnemo od nekih osnovnih sličnosti i razlika.

Intenzivni i regularni kursevi su obično kursevi opšteg jezika. Dakle, ako te zanima poslovni jezik, sva je verovatnoća da nećeš ni imati dilemu u vezi sa odabirom između ove dve vrste kurseva, jer se kursevi poslovnog jezika i prirema za međunarodne ispite organizuju na drugačiji način.

Broj časova i frekvencija pohađanja tokom nedelje predstavljaju srž razlike između intenzivnih i regularnih kurseva. Samo gradivo je unapred određeno programom za dati nivo. Na koji način će program biti obrađen zavisi od mnogo faktora, uključiv i to kako je po obavljenom ulaznom testiranju formirana grupa, koji su sve faktori pri tome uzeti u obzir – od znanja i razvijenosti određenih veština kao što su pisanje ili čitanje ili govor, pa sve do termina u kojima su polaznici u mogućnosti da pohađaju nastavu.

kursevi engleskog jezika

Regularni kursevi jezika podrazumevaju nastavu minimum dva puta nedeljno, a trajanje celog kursa zavisi od nivoa polaznika koji određujemo na ulaznom testiranju. Naši redovni kursevi podrazumevaju 24 dvočasa za A nivoe (početni i osnovni nivo) i 32 dvočasa za B nivoe (srednji i viši srednji nivo). To znači da ćeš provesti 12, odnosno 16 uzastopnih nedelja učeći sa nama i stičući nove poznanike iz grupe. Obim gradiva odgovara programu za dati nivo i prelazi se dinamikom koju delimično određuje i uspešnost polaznika u savladavanju određenih jedinica. 

Za vreme trajanja regularnog kursa ćeš svakako imati mogućnosti da naučiš nešto novo, obnoviš ono što ti je poznato i sve zajedno vežbaš kroz govor i pisanje. Tokom kursa ćeš imati i domaće zadatke, čiji cilj nije da mučimo ljude, već da damo dodatnu priliku da provežbate nešto što je problematično ili potpuno novo. Učenje jezika je proces i zato je veoma važno da polaznici imaju prilike da i van časa razmisle o nečemu što je rađeno na kursu.

Intenzivni kursevi jezika imaju veću frekvenciju pohađanja nastave i broj časova. Časovi se odvijaju minimum tri puta nedeljno, a traju 120 minuta. Naši intenzivni kursevi za A nivoe imaju 28 dvočasa, dok oni za B nivoe imaju 36 dvočasa. U zavisnosti od nivoa, intenzivni kursevi traju 7 nedelja ako si na početnom/osnovnom nivou, odnosno 9 nedelja ako si na srednjem nivou znanja. Za to vreme preći ćeš sve programom planirane jedinice, obnoviti ono što ti je bilo poznato i sve to vežbati kroz govor i pisanje.

Intezivni kursevi pogodni su zato što omogućavaju to da se detaljnije prelaze planirane jedinice, te da se zahvaljujući većem broju časova intenzivnije vežba ili zadrži malo duže na problematičnijim jedinicama. Velika prednost intenzivnih kurseva je i to što se najčešće organizuju u periodu u kome veliki broj potencijalnih polaznika odlazi na odmore. 

intenzivni kursevi engleskog jezika beograd

Vremenski kraći kurs omogućava ti da zaista iskoristiš maksimalno sve časove i da ti unapred planirane obaveze, poput putovanja, ne „preseku“ proces učenja. Ipak, možda najveća prednost intenzivnog kursa je dinamika rada: ukoliko osećaš da pripadaš onom tipu učenika kojima je za napredak potrebno potpuno fokusiranje na neku celinu ili temu u tačno određenom periodu, te to da ti sve bude na jednom mestu, bez većih pauza u toku nedelje koje bi mogle da povećaju procenat zaboravljanja pređenog gradiva, onda je intenzivni jezički kurs pravi izbor za tebe. Intenzivni kursevi ti takođe omogućavaju i nešto brže napredovanje po nivoma Zajedničkog evropskog okvira za jezike (CEFR) zato što pbično sa više samopouzadanja izlažiš na finalni test i možeš očekivati dobre rezultate, a ako si zaista pokazao/la veliki napredak i ako brzo, a temeljno savladavaš gradivo može se desiti i da te unapredimo za makar jedan podnivo na narednom kursu jer verujemo u to da možeš da pratiš nastavu i da se odlično nosiš sa izazovima.

Sada kada sve ovo razumeš, dovoljno je samo da zakažeš ulazno testiranje da odredimo tvoj trenutni nivo znanja, da se upišeš u našu školu, da te uključimo u grupu koja ti odgovara i po nivou znanja i razvijenosti veština i vremenu pohađanja časova i avantura počinje!

U našem centru je u toku upis na Letnje kurseve engleskog jezika koji su na velikom letnjem popustu od čak 30%. Više o terminima, cenama i uslovima upisa, saznaj ovde

Autorka teksta: Ana Begović