priprema za toefl

Ukoliko nakon 1. avgusta 2019. želiš ili planiraš da polažeš TOEFL, da li kao dokaz znanja engleskog jezika za upis na studije u inostranstvu, ili za ostvarivanje prava na život ili zaposlenje u stranoj zemlji koja prihvata rezultate ovog međunarodnog ispita, u nastavku ovog teksta možeš pročitati više o promeni formata koja će nastupiti sa tim datumom.

TOEFL će sada trajati kraće. Umesto 220 minuta, uključujući i pauzu od 10 minuta, TOEFL će trajati do 190 minuta sa pauzom.

Raspored testova u okviru ispita

Raspored ostaje isti kao i do sada. Prvo se radi test čitanja koji će trajati 54 minuta, ako je kratak format, odnosno 72 minuta ako je duži format. Za njiim sledi test slušanja koji u svom kraćem formatu traje 41 minut, a u dužem 57 minuta. Po završetku ova dva testa imaš pauzu od 10 minuta, nakon koje pristupaš testu govora koji traje 17 minuta i odmah za njim i testu pisanja koji traje 50 minuta i jedini nije pretrpeo nikakve izmene.

Duži i kraći formati testova čitanja i slušanja

Već znaš, ukoliko pohađaš pripreme za TOEFL, da će jedan od testova koje radiš u okviru ispita biti duži. To, kao i do sada, mogu biti isključivo test čitanja ili slušanja. Nikada oba neće biti produžena, kao što nikada nećeš imati produženi test govora ili pisanja. Budući da je TOEFL kompjuterizovani ispit, ne može se nikad unapred znati koji test će biti produžen. Čak je veoma često i to da nekoliko osoba koje polažu istog dana imaju potpuno različite produžene delove testa, u skladu sa kombinacijom podešenom za kompjuter za kojim sede u ispitnom centru. Ovaj princip zadržava se i nakon 1.8.2019. godine. Ono što se menja jeste broj pitanja, odnosno audio snimaka, na testovima čitanja i slušanja. 

Test čitanja u kratkom formatu sada će trajati 54 minuta, a za to vreme čištaš 3 teksta i odgovaraš na po 10 pitanja razumevanja u vezi sa svakim tekstom, ukupno 30 pitanja. Ukoliko na satu vidiš da ti je za test čitanja dato 72 minuta, znaćeš da radiš duži format. To znači da čitaš 4 teksta i odgovaraš na ukupno 40 pitanja.

Test slušanja u kratkom formatu sada će trajati 41 minut. Za to vreme slušaš 3 predavanja u vezi sa kojima odgovaraš na 6 pitanja i 2 razgovora u vezi sa kojima je postavljeno 5 pitanja. Kao i sa čitanjem, ako ti se na satu prikaže vreme od 57 minuta, to znači da radiš duži test slušanja i možeš očekivati 4 predavanja sa 6 pratećih pitanja i 3 razgovora sa 5 pratećih pitanja.

Ne zaboravi da samo jedan od ovih testova može biti dužeg formata! To ćeš videti na samom početku, prema ukupnom vremenu dostupnom za rad. Ako radiš kratki test čitanja, odmah računaj na to da ćeš imati duži test slušanja, i obrnuto.

Test govora

Test govora je pretrpeo možda i najznačajnije promene. Umesto 20 minuta, sada će trajati 17 minuta, ali pitanja neće biti kao do sada.

Novi test govora satiji se iz ukupno 4 zadatka.

Prvi od njih je pitanje u kome se traži da iskažeš svoje mišljenje u vezi sa situacijom iz svakodnevnog života. Ranije su postojala dva takva (independent) zadatka, od kojih je prvi bio vrlo opšte pitanje u vezi sa tvojim ličnim interesovanjima ili preferencijama u životu, a drugi je podrazumevao argumentovanje ličnog izbora između dve ponuđene opcije, npr. da li smatraš da je bolje čitati novine na internetu ili kupovati štampane primerke. Novi TOEFL će kao zadatak 1 imati samo tip pitanja kakvo je ovo drugo, dakle, argumentovaćeš izbore.

Treći i četvrti zadatak (integrated) ostaju isti kao i do sada, samo što postaju zadatak 2 i 3. Čitaš kratko obaveštenje ili pasus iz akademskog teksta, slušaš razgovor ili predavanje u vezi sa time i na osnovu svojih beležaka daješ odgovor koji ne podrazumeva tvoje mišljenje o temi već sažimanje najvažnijih činjenica u vezi sa onim što se pročitalo ili čulo.

Peti zadatak, koji je bio neka vrsta kombinacije izmedju independent i integrated koncepcije jer je trebalo da poslušaš problem koji ima student i savete koji su njemu/njoj dati, te da ih prepričaš i odlučiš kako bi ti postupio/la da si u istoj situaciji, ukida se.

Šesti zadatak po novom formatu postaje četvrti i poslednji. Kao i do sada, slušaš predavanje i hvataš beleške, te sumiraš najvažnije definicije i primere u vezi sa temom u usmeni odgovor.

Vreme za davanje odgovora i  pripremu odgovora neće se promeniti, zapravo test se skraćuje tačno za ukupno vreme pripreme i odgovaranja na bivše zadatke broj 1 i 5.

Test pisanja

Ovaj test ostaje potpuno isti u smislu trajanja, broja i vrste zadataka i mesta u oviru ispitne šeme. Imaš 50 minuta da napišeš takozvane integrated i independent eseje.

Prvo se radi integrated esej. Čitaš odlomak iz akademskog rada ili udžbenika u vezi sa nekom temom, zatim slušaš profesora koji osporava neke ili sve nalaze pisanog teksta, te u 20 minuta pišeš odgovor u kome porediš pročitane činjenice sa onim iznesenim u predavanju, ističući sličnosti i razlike.

Kada dato vreme istekne, platforma te automatski prebacuje u modul za pisanje independent eseja, odnosno klasične esejske forme karakteristične za akademsku komunikaciju na engleskom jeziku, na neku od tema koje su dovoljno opšte da ti nije potrebno profesionalno znanje da na njih odgovoriš. Za to imaš 30 minuta.

Evo i kratkog podsetnika:

priprema za toefl

Princip ocenjivanja ostaje uglavnom isti, osim što će se skale prilagođavati umenjenom broju pitanja. I dalje možeš ostvariti od 0 do 120 bodova, gde svaki test u okviru ispita nosi maksimalno 30 bodova.

Testovi čitanja i slušanja i dalje će se ocenjivati nasumičnim odabirom dva od tri, odnosno četiri teksta ili tri od pet, odnosno 7 audio snimaka. Kompjuteri nasumično biraju koje delove testova ocenjuju, pa se uvek savetuje da odgovoriš na sva postavljena pitanja, jer negativnih poena nema. Ako si u pravu, dobijaš poen, a ako nisi dobijaš samo nulu.

Testovi govora i pisanja ocenjivaće se kao i do sada, samo što će skala procene biti prilagođena manjem broju pitanja na testu govora.

Sertifikat koji ti kao kandidat dobijaš kada položiš ispit, nakon 13 dana čekanja rezultata, biće nešto jednostavniji za razumevanje i sličniji onim koje za sada dobijaju kanidati koji polažu britanski ekvivalent TOEFL-u, IELTS.

Najvažnija promena jeste možda to što ćeš od 1.8.2019. moći da kombinuješ najbolje rezultate ostvarene iz dva polaganja ispita. Ova opcija do sada nije postojala, tako da ako nisi bio/la zadovoljan/na ostvarenim skorom, nije ti preostajalo ništa drugo nego da ponovo polažeš ispit i nadaš se boljem rezultatu iz drugog puta.

Sada to neće više biti tako. Na primer, položio/la si TOEFL u novembru 2019. sa ukupnim skorom od 75. Za upis na studije potrebno ti je makar 80 bodova. U januaru 2020. godine izlaziš ponovo i ostvaruješ skor od ukupno 79 bodova. Iako ni to nije dovoljno po sebi, otvara ti se mogućnost da skrojiš kombinovani skor od traženih 80, pod uslovom da izabereš najviše ostvarene rezultate na sva četiri testa veština (čitanje, slušanje, govor i pisanje) sa oba testa. Pažljivom kombinatorikom možeš tako napraviti i skor od recimo 83 poena i dostaviti ga instituciji koja ti je testiranje i tražila.

Ova opcija postoji odavno na drugim američkim ispitima kao što su SATGRE ili GMAT, a od sada je evo dostupna i za TOEFL.

Da podsetimo, registracija i plaćanje polaganja TOEFL ispita se vrši online. Kreiranje naloga na zvaničnom TOEFL sajtu, upravljanje istim i registracija za polaganje ispita će od 01. avgusta 2019. će biti jednostavnije, što zajedno sa ostalim izmenama iskustvo polaganja ovog ispita čini još boljim.

Preostaje nam da ti poželimo mnogo uspeha na ispitu, a ukoliko imaš kakvih pitanja ili nedoumica, slobodno kontaktiraj sa nama.  U našem jezičkom i pripremnom centru se možeš pripremati za ispit, a prvi korak je dijagnostičko testiranje, o kojem više možeš da pročitaš ovde.

Autorka teksta: Ana Begović

Ako te interesuju individualne pripreme za TOEFL – možeš početi kad god želiš i u terminima koji ti najviše odgovaraju. Piši nam na: school@qvictorias.com ili nas pozovi (radnim danima od 9 do 16h) na: 063/72-303-52 i dobićeš sve potrebne informacije od naše administracije. 

Za informacije o narednom upisnom ciklusu na grupne pripreme za TOEFL – prati naš sajt i/ili profile na društvenim mrežama.  

Zaprati nas na društvenim mrežama da uvek budeš u toku sa
najnovijim dešavanjima u Queen Victoria Education!