kalendar ispita

Ako planiraš da se krajem ove ili sledeće godine uputiš na studije u inostranstvo, pravo je vreme da te podsetimo da se na vreme prijaviš za polaganje jednog ili više međunarodnih ispita iz engleskog jezika. Iz iskustva znamo da većina ljudi jezičku pripremu i polaganje ispita ostavlja za poslednji momenat, iako bi to trebalo da bude prvi korak kada je reč o upisu na studije i/ili radu u inostranstvu. 

Možda misliš da preterujemo, i da ima vremena jer ti je prijemni “tek naredne godine”, ali vreme brzo leti i to “tek” se za tili čas pretvori u “kad pre”. 

Blagovremenom prijavom i pravilnim odabirom datuma za polaganje, sebe lišavaš nepotrebnog stresa. U suprotnom, može se desiti da ostaneš bez mesta u ispitnom centru, te da moraš da putuješ u neku od okolnih zemalja, da ti se povećavaju troškovi polaganja ispita, smanji mogućnost za superskorovanje i brojne druge komplikacije. 

Da bi na vreme mogao/la da planiraš svoje pripreme i polaganje ispita, u nastavku ti donosimo datume polaganje za neke od najpopularnijih međunarodnih ispita. Takođe, pre prijavljivanja, savetujemo ti da posetiš naš centar i uradiš dijagnostički test, kako bi saznao/la koliko bi trebalo da traju tvoje pripreme za ispit, kao i da bi dobio/la stručan savet naših profesora za optimalan izbor datuma.

 

IELTS je izuzetno popularan ispit koji polažu kako oni koji bi da studiraju u inostranstvu (IELTS Academic), tako i oni koji bi da emigriraju (IELTS General). Ovaj ispit je moguće polagati više puta tokom godine, gotovo na svake dve nedelje, ali je za isti potrebno da se prijaviš 3-4 nedelje unapred. Prijavljivanje se vrši onlajn, i moguće je polagati ga u Beogradu. Na rezultate se čeka 15 dana. Ukoliko ne ostvariš željene ocene, možeš ga u celosti polagati ponovo u nekom od narednih rokova.

priprema za ielts

TOEFL je ispit koji polažu stranci koji bi da studiraju u SAD-u, za upis na koledže i univerzitete. Ovaj ispit se polaže na računaru i potrebno ga je prijaviti i do mesec dana ranije. Prijavljivanje se vrši onlajn, kao i plaćanje, i može se polagati u Beogradu na više lokacija. Na rezultate se čeka oko tri nedelje. Od 1. avgusta je uvedena opcija superskorovanja, tako da ukoliko ne ostvariš željeni broj bodova, ispit u celosti možeš ponovo da polažeš, a tvoj finalni skor će predstavljati kombinaciju tvojih najboljih rezultata.

priprema za toefl

Cambridge ispiti iz engleskog jezika su diplome koje važe doživotno i koje su međunarodno priznate. Mogu se koristiti za upis na pojedine fakultete u Evropi, ali su priznate i od strane velikog broja poslodavaca u zemlji i svetu. Pripreme za polaganje ovih ispita su temeljne i tokom godine se organizuje nekoliko ispitnih ciklusa. Ukoliko zaista želiš svom znanju daš međunarodni pečat kvaliteta, predlažemo ti da se u našem centru spremaš za neki od ovih ispita, a kod nas se možeš za isti i prijaviti. Rok za prijavu je i do dva meseca pre datuma polaganja. Polaže se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

b2 engleski

SAT je zapravo prijemni ispit za upis na studije u Americi, ali sve češće i na pojedine fakultete u Evropi (npr. u Italiji). Za polaganje se prijavljuješ onlajn, najmanje mesec dana pre željenog datuma. Organizatori ovog ispita ti nude i mogućnost kasnije prijave, kao i opcije pomeranja polaganja, ali uz određenu nadoknadu. Više o njima saznaj na zvaničnoj stranici SAT ispita. SAT takođe ima opciju superskorovanja, ali tako da nema potrebe da ponoviš ceo ispit, već deo na kojem želiš da ostvariš veći broj poena. Polaganje je moguće u Beogradu, a na rezultate se čeka do 3 nedelje.

priprema za sat test

ACT je takođe prijemni ispit za upis na američke fakultete, koji je moguće polagati u Beogradu, pet puta godišnje. Prijava za polaganje je onlajn, a na rezultate se čeka oko tri nedelje. Kao i prethodni, i ovaj ispit nudi opciju superskorovanja. Rana prijava polaganja je mesec dana pre željenog datuma, dok se kasna prijava dodatno naplaćuje. 

OET je ispit namenjen zdravstvenim radnicima koji žele da karijeru nastave u Australiji, Novom Zelandu, Dubaiju, Irskoj* ili Singapuru. Moguće ga je polagati najmanje jednom mesečno, ali za sada ga nije moguće polagati u Srbiji. Za polaganje se možeš prijavitu u nekom od 110 registrovanih ispitnih centara, u preko 40 zemalja sveta, onlajn. Rezultati se dobijaju za najdalje 17 radnih dana.

oet priprema

GMAT je američki ispit pre svega namenjen profesionalcima i budućim studentima postdiplomskih studija na poslovnim školama i ekonomskim fakultetima u SAD. Prijava za ovaj ispit se takođe vrši onlajn, ali polaganje nije moguće u Srbiji. Najbliži centri za polaganje za kandidate iz naše zemlje su Zagreb, Budimpešta i Beč. Ovo je važna informcija prilikom računanja troškova polaganja, jer osnovnoj ceni ispita (250 dolara) treba dodati i troškove prevoza i smeštaja u inostranstvu.

gmat priprema