kursevi za penzionere

Prvog oktobra 2014. godine, na Međunarodni dan starijih osoba, zvanično je započeo naš projekat kurseva engleskog jezika za seniore. Za gotovo pet godina, kroz naš centar je prošlo na desetine sjajnih polaznika. Jedna od najistrajnih grupa B nivoa je nedavno proslavila svoj 200. čas, te koristimo ovu priliku da napravimo kratak osvrt na rad sa ovim divnim damama. U nastavku, naše profesorke Mina i Nevena, ali i slavljenice Gordana, Mira i Merima, dele svoje utiske o kursevima jezika za seniore. 

Kroz našu školu svake godine prođe veliki broj đaka. Neki dođu kako bismo im pomogli da ostvare napredak u karijeri ili obrazovanju, neki uče strani jezik kako bi se što lakše integrisali u određenu sociokulturnu zajednicu, a neki se u avanturu učenja jezika otisnu iz čiste ljubavi prema jeziku i želje za znanjem.

Merima, Gordana i Mira su dame koje spadaju u ovu treću skupinu. Sve tri su penzionisane i, šaljivo dodaju, ne planiraju da upisuju fakultet u inostranstvu. Uče engleski jezik jer u tome uživaju. I zaista, nedavno smo obeležili njihov 200. čas u našoj školi. Smatrali smo da je važno da im odamo priznanje na trudu i da ih javno pohvalimo za istrajnost u učenju. Nema nikakve sumnje da je potrebno uložiti mnogo vremena i ozbiljnog rada da bi se jezikom ovladalo.

Istraživanja nam pokazuju da se strani jezik znatno lakše usvaja ako se sa učenjem stranog jezika krene u ranom detinjstvu, no Mira, Merima i Gordana su pokazale da je uspešno usvajanje jezika moguće i u trećem dobu: danas ne postoji ni jedna socijalna situacija u kojoj ove tri dame ne mogu da funkcionišu na stranom jeziku. Osim toga, one bez većih poteškoća razgovaraju o različitim temama, pišu odlične eseje, čitaju složenije tekstove i intenzivno se radi i na njihovoj veštini slušanja audio zapisa na engleskom jeziku. Gordana odlično pamti vokabular, Mira je gramatički najpreciznija, a Merima piše divne, leksički bogate eseje.

Iz njihove zajedničke ljubavi prema učenju jezika rodilo se čvrsto prijateljstvo. Da ih vidite u učionici, pomislili biste da se znaju celog života. Neretko nam se učionica ori od smeha, a nama, njihovim profesorima, izuzetno je drago da uživaju u učenju i beskrajno smo ponosni na njih i njihov uspeh.

 

kursevi za penzionere
kursevi za penzionere
kursevi za penzionere

Uvek je pravo vreme da se nauči još neki jezik i svi oni klišei od „nikad nije kasno“ do „vrediš onoliko koliko jezika govoriš“ postoje s razlogom.  Mislim da svi mi koji radimo i studiramo na penziju gledamo kao na riznicu slobodnog vremena i priliku da se posvetimo sebi. To je zaista „zlatno doba“ i pravo vreme da se dodatno aktiviraju male sive ćelije, a ne postoji bolje mentalno razgibavanje od učenja jezika.

Kursevi za seniore su zaista specifični, kako za profesore, tako i za polaznike. Senior učionica je jedno vrlo posebno mesto. Tu dolaze zreli ljudi, mladi duhom, da unaprede sebe i svoje znanje. To su časovi gde svi zajedno učimo jedni od drugih, delimo savete, one velike, životne i one malo manje, svakodnevne, ali se i družimo, zabavljamo i stičemo prave prijatelje.

Međutim, ovi časovi su mnogo više od pukog druženja i zabave. U učionici zajedno, kao tim, naporno radimo i zajedno napredujemo. Uz mnoštvo aktivnosti, funkcionalnog jezika, videa, novinarskih članaka, projekata, odlazaka u bioskope i muzeje, usvajamo jezik koji ima stvarnu i trenutnu primenu i koji nam služi kao alat, a ne svrha, i koji kao takav, podržava celoživotno učenje. Kroz aktiviranje svih jezičkih veština (čitanje, slušanje, pisanje i govor) i projekte učimo i razgovaramo o socijalnim i globalnim pitanjima, istoriji, različitim kulturama i tradicijama, i mnogim drugim temama.

Neko će možda pomisliti da je s godinama nemoguće naučiti jezik i da deca mnogo brže uče. Međutim, odrasli imaju nešto što deca nemaju, a  što je od ključne važnosti za usvajanje jezika – iskustvo, širok spektar najrazličitijih znanja i kognitivne strategije. Takođe, odrasli su vrlo često izrazito motivisani, a bez motivacije, bilo ona ekstrinsička ili intrinsička, nema uspešnog učenja.

Benefiti senior kurseva za polaznike su više nego očigledni. Međutim, ovi kursevi su dragoceni i za profesore. Za mene lično, ovi časovi nose posebnu emotivnu vrednost. U učionici se stvara jedinstven osećaj bliskosti i izuzetno je zadovoljstvo držati senior kurseve jer su seniori po pravilu jedni najduhovitiji, najotvoreniji i najveći štreberi od svih mojih polaznika.

Autorka teksta: Mina Suknović