pripreme za IELTS pripreme za TOEFL

TOEFL & IELTS Cracked! je grupni pripremni kurs ispitnih strategija

… namenjen polaznicima čiji je nivo engleskog već B22 ili C1 i koji žele da se brzo i efikasno pripreme za polaganje TOEFL ili IELTS Academic ispita.

Kako to 2 ispita zajedno u jednom kursu/grupi? 🤔

Strategije koje su potrebne na oba ova ispita su ISTE. 

Dakle, ako se radi o Reading delu ispita, tu učimo strategije čitanja i analize teksta, nivoe i slojeve različitih informacija i tipove pitanja koje dolaze u obzir za svaki. Učimo kako da razumemo i analiziramo tekst i kada ne znamo možda sve reči iz teksta i radimo na logičkom zaključivanju. 

Kada pokrijemo sve strategije za svaki deo ispita, a kroz to i proširimo vokabular, unapredimo gramatičku preciznost, ili razvijemo gramatički opseg kroz diskusije i analize pisanih i usmenih tekstova, onda prelazimo na ispitni format. U tom trenutku polaznici se razdvajaju na podgrupe i svako radi svoj format. TOEFL se radi na kompjuteru, a IELTS na papiru. 

Sam kraj kursa obuhvata i određeni broj časova koji je individualan za pitanja, razjašnjavanja određenih stvari i finalnu vežbu i rad na najkritičnijim tačkama svakog kandidata. Sjajna kombinacija, zar ne? 

Koje su razlike između grupnih i individualnih priprema za TOEFL ili IELTS?

Interaktivnost

Grupna priprema je interaktivnija, a samim time ćeš u okviru grupe i brže doći do ideja i argumenata za esej ili Speaking ispitnu aktivnost. Dakle kada grupa dobije temu, oni zajedno rade brainstorming, odnosno daju ideje za argumente na datu temu, a zatim i ideje za primere koji podržavaju te argumente. Ceo proces brainstorming-a je brži, često i efikasniji, a i pomaže u razvijanju kritičkog mišljenja. Jedna osoba ne mora sama da smisli veliki broj argumenata, već svako dorpinese jednim. To dovodi do razvoja kritičkog razmišljanja, i ubrzavanja smišljanja argumenata za buduće teme. 

Teme na IELTS i TOEFL ispitu jesu akademske teme, što bi značilo teme koje uključuju zagađenje, porez, obrazovanje, zapošljavanje i mnoge druge socijalne teme na koje treba brzo ‘izmozgati’ argumente. Na primer: "Da li univerzitetsko obrazovanje  treba da bude besplatno za sve?" Ili možda: "Da li pojedinci ili vlade država treba da snose najveću odgovornost za zaštitu životne sredine?"
Često đaci kažu da ove teme testiraju opšte obrazvanje, ali one zapravo testiraju ključni deo svakog međunarodnog ispita: sposobnost kritičkog razmišljanja.

Polaznici uče jedni od drugih, pomažu jedni drugima u procesu učenja, a kroz sve to grade i sopstvenu autonomiju

Grupni časovi pripreme za ispite ti omogućavaju da postaneš autonomniji tako što ćeš pokušati da čuješ greške drugih učenika. To je odlična vežba koja te vodi do toga da razviješ veću autonomiju, jer ako čuješ i ispravljaš tuđe greške znači da si usvojio veštinu kritičke analize jezika, a sledeći korak je ispravljanje sebe dok govoriš. Istraživanja kažu da je ispraviti sebe dosta zahtevniji proces nego drugoga, jer dok govoriš na stranom jeziku u tvom mozgu se paralelno događa jako veliki broj kognitivnih procesa, na primer: razmišljaš o izgovoru, tražiš reči koje su ti potrebne, razmišljaš o tome koju gramatičku strukturu želiš da upotrebiš, te ispravljanje samog sebe zahteva da se izmestiš iz tih procesa i posmatraš sebe sa strane kako govoriš i ispraviš se. Kada ispravljaš drugog, treba da ga slušaš i uočiš nešto što ti ne bi tako rekao i zapitaš se da li je to u redu, ili je nova fraza/gramatička strukura. Dosta lakše, zar ne?

Slično kao sa govorom, polaznici uče jedni od drugih i jedni sa drugima i vežbajući za Writing deo ispita - kroz peer review. To podrazumeva da ti pregledaš radove svojih kolega i koleginica iz grupe, a oni pregledaju tvoje. Kao i dok slušaš druge dok pričaju, i ovde imaš priliku da naučiš ili se podsetiš neke zanimljive gramatičke strukture ili fraze i da kritički analiziraš neki tekst. Pored leksičke i gramatičke analize, razmišljaš i o idejama i konstrukciji celog teksta, kako su njegovi delovi organizovani i da li zajedno čine jednu razumljivu celinu koja čitaocu jasno i uspešno prenosi namenjenu poruku.

Ima još? 🤩

Za kraj, iako su prednosti grupnog rada široke, okruženje u kome postoji razmena mišljenja i ideja podstiče te da razvijaš neke veštine koje će ti u budućnosti i te kako trebati, a to su, na primer, kooperativnost, empatija itd. Zašto da razmišljaš samo o ispitu kada možeš iz kursa izvući najbolje što možeš i unaprediti takozvane transferable skills koje su veoma potrebne u današnjem svetu, a pogotovo na poslu!

 

Individualne pripreme su sjajne ako ti je potrebno da se za ispit spremiš jako brzo, ako je potrebno da radiš na samo jednoj ili dve veštine, na primer potrebna ti je vežba samo pisanja, ili Reading strategije, te se tu profesor/ka može fokusirati samo na tebe. Takođe, ako imaš mnogo zauzet raspored, individualni časovi su sjajni jer ih možeš zakazati  bilo kada!

Autorka teksta: Nikoleta Rakočević

Ako te interesuju individualne pripreme za TOEFL ili IELTS – možeš početi kad god želiš i u terminima koji ti najviše odgovaraju. Piši nam na: school@qvictorias.com ili nas pozovi (radnim danima od 9 do 16h) na: 063/72-303-52 i dobićeš sve potrebne informacije od naše administracije. 

Za informacije o narednom upisnom ciklusu na grupne pripreme TOEFL & IELTS CRACKED – prati naš sajt i/ili profile na društvenim mrežama.  

Zaprati nas na društvenim mrežama da uvek budeš u toku sa
najnovijim dešavanjima u Queen Victoria Education!