Pripreme za SAT

SAT je možda i najpoznatiji američki ispit za buduće akademce na našoj teritoriji. Većina fakulteta u SAD traži od budućih studenata da polažu upravo ovaj ispit (uz TOEFL ako im engleski nije maternji jezik). Pripreme za SAT se u Centru za jezičku edukaciju Queen Victoria Education održavaju već dugi niz godina i veoma se ponosimo činjenicom da svi naši polaznici ostvaruju željene rezultate na svojim polaganjima. (Pisane preporuke naših polaznika se mogu pogledati u prostorijama Queen Victoria Education.)

pripreme sat

Pripada takozvanim standardizovanim američkim testovima, što zapravo znači da nisu strani studenti jedini koji ga polažu. Sve standardizovane američke testove osim TOEFL-a moraju polagati i akademci i budući akademci koji su državljani samih SAD ili drugih država engleskog govornog područja. Ti testovi predstavljaju neku vrstu „američke mature“ i uglavnom su obavezni za sve visoko kotirane fakultete. Svaka institucija traži određeni broj bodova za upis, te se o tome takođe mora voditi računa pri prijavi na željene pripreme. Interesantno je to što svi ovi ispiti omogućavaju kandidatima takozvano „superskorovanje“ (super scoring) – ako tvoj rezultat iz jedne važne oblasti nije dovoljno dobar, pri ponavljanju testa možeš pažnju usmeriti na taj deo i kombinovati rezultate iz više rađenih ispita, sve dok ne dobiješ željeni skor. Međutim, ova mogućnost zavisi od više škole ili fakulteta za koji se prijavljuješ. Neke škole će u obzir uzeti samo tvoj najbolji skor na ispitu (ma koliko puta da ga polažeš), a neke će dozvoliti superskorovanje iz više ispita. O tome bi se trebalo raspitati kod tamošnjih službi nadležnih za studentska pitanja.

Test se sastoji iz tri dela podeljena u 10 odeljaka. Testiraju se kritičko čitanje, matematičke sposobnosti i pisanje. Kritičko čitanje testira čitanje i razumevanje teksta kao jezičku veštinu. Test matematičkih sposobnosti pokriva gradivo matematike naših srednjih škola, a pisanje se testira kroz esej na zadatu temu. Test se radi na papiru i traje 3 sata i 45 minuta.

Za ispit se prijavljuje na sajtu organizacije College Board/SAT, a polaže se u sertifikovanom testnom centru za Srbiju.

Više o SAT ispitu i centru u kome se polaže možete pročitati ovde: https://sat.collegeboard.org/home.

pripreme za SAT

Ako te interesuju pripreme za ovaj ispit, pozivamo te da se obratiš administraciji škole kako bismo mogli uklopiti tvoje pripreme u postojeće datume polaganja. Savetujemo ti da svoje pripreme za SAT počneš na vreme. Ovaj ispit je zahtevan i za one kojima je engleski jezik maternji i spremaju se za njega intenzivno i po godinu dana. Rezultati ovog ispita odlučuju o svemu u vezi sa tvojim studijama u SAD – od smeštaja do nacionalnog ranga fakulteta. Ta pravila važe za sve studente, domaće i inostrane.

Savetujemo ti da pre započinjanja priprema proveriš svoj nivo znanja engleskog jezika i matematike. U našem jezičkom i pripremnom centru, razvili smo DIJAGNOSTIČKO TESTIRANJE, proces koji nam pomaže da đacima s velikom preciznošću predočimo vreme koje im je potrebno za pripremu, i damo predlog personalizovanog programa SAT priprema.