SAT je možda i najpoznatiji američki ispit za buduće akademce na našoj teritoriji. Većina fakulteta u SAD traži od budućih studenata da polažu upravo ovaj ispit (uz TOEFL ako im engleski nije maternji jezik). Pripreme za SAT se u Centru za jezičku edukaciju Queen Victoria Education održavaju već dugi niz godina i veoma se ponosimo činjenicom da svi naši polaznici ostvaruju željene rezultate na svojim polaganjima. (Pisane preporuke naših polaznika se mogu pogledati u prostorijama Queen Victoria Education.)

pripreme sat

SAT pripada takozvanim standardizovanim američkim testovima, što zapravo znači da nisu strani studenti jedini koji ga polažu. Sve standardizovane američke testove osim TOEFL-a moraju polagati i akademci i budući akademci koji su državljani samih SAD ili drugih država engleskog govornog područja. Ti testovi predstavljaju neku vrstu „američke mature“ i uglavnom su obavezni za sve visoko kotirane fakultete. Svaka institucija traži određeni broj bodova za upis, te se o tome takođe mora voditi računa pri prijavi na željene pripreme. Interesantno je to što svi ovi ispiti omogućavaju kandidatima takozvano „superskorovanje“ (super scoring) – ako tvoj rezultat iz jedne važne oblasti nije dovoljno dobar, pri ponavljanju testa možeš pažnju usmeriti na taj deo i kombinovati rezultate iz više rađenih ispita, sve dok ne dobiješ željeni skor. Međutim, ova mogućnost zavisi od više škole ili fakulteta za koji se prijavljuješ. Neke škole će u obzir uzeti samo tvoj najbolji skor na ispitu (ma koliko puta da ga polažeš), a neke će dozvoliti superskorovanje iz više ispita. O tome bi se trebalo raspitati kod tamošnjih službi nadležnih za studentska pitanja.

SAT se sastoji iz 4 dela, od kojih su prva 2 iz jezika i nose ukupno 800 poena, a druga 2 iz matematike i logike, koji takođe nose ukupno 800 poena. Prvi deo, Reading, se sastoji od 52 pitanja i testira sposobnost kritičkog čitanja. Drugi deo, Writing and Language, ima 44 pitanja i testira razumevanje i znanje jezika. Treći i četvrti deo (20 i 38 pitanja) testiraju matematičko-logičke sposobnosti, gde se oko 70% tema iz matematike poklapa sa programom gimnazija u Srbiji. SAT uključuje i opcioni esej – obično nije obavezan, ali određeni univerziteti ga traže za konkurisanje. Ispit se radi na papiru i traje 3 sataDetaljnije o samim pitanjima na SAT-ju i pripremama za ovaj ispit možeš pročitati na našem Jezičkom portalu. 

Za ispit se prijavljuje na sajtu organizacije College Board/SAT, a polaže se u sertifikovanom testnom centru za Srbiju.

Više o SAT ispitu i centru u kome se polaže možete pročitati ovde: https://sat.collegeboard.org/home.

pripreme za SAT

Ako te interesuju pripreme za SAT, pozivamo te da se obratiš administraciji škole kako bismo mogli uklopiti tvoje pripreme u postojeće datume polaganja. Savetujemo ti da svoje pripreme za SAT počneš na vreme. Ovaj ispit je zahtevan i za one kojima je engleski jezik maternji i spremaju se za njega intenzivno i po godinu dana. Rezultati ovog ispita odlučuju o svemu u vezi sa tvojim studijama u SAD – od smeštaja do nacionalnog ranga fakulteta. Ta pravila važe za sve studente, domaće i inostrane. Pročitaj više o pripremama za SAT na našem Jezičkom portalu.

Neophodno je da pre započinjanja priprema proveriš svoj nivo znanja engleskog jezika i matematike. U našem jezičkom i pripremnom centru, razvili smo DIJAGNOSTIČKO TESTIRANJE, proces koji nam pomaže da đacima s velikom preciznošću predočimo vreme koje im je potrebno za pripremu, i damo predlog personalizovanog programa SAT priprema.

Ako te interesuju individualne pripreme – možeš početi kad god želiš i u terminima koji ti najviše odgovaraju. Piši nam na: school@qvictorias.com ili nas pozovi (radnim danima od 9 do 16h) na: 063/72-303-52 i dobićeš sve potrebne informacije od naše administracije. 

Za informacije o narednom upisnom ciklusu na grupne pripreme za SAT – prati naš sajt i/ili profile na društvenim mrežama.  

Zaprati nas na društvenim mrežama da uvek budeš u toku sa
najnovijim dešavanjima u Queen Victoria Education!