GMAT Covid-19 Updates

Ukoliko ste planirali da u skorijoj budućnosti nastavite svoje studije, odnosno upišete master studije u inostranstvu, verovatno ste planirali da polažete GMAT ispit. S obzirom na pandemiju Covid-19 virusa, GMAC (koji sprovodi GMAT ispit) je uveo određene izmene. Ovde ćete naći sve relevantne informacije o promenama u vezi GMAT ispita, koje se redovno ažuriraju kako biste u svakom trenutku bili pravilno informisani i mogli da planirate svoje pripreme i termin polaganja u skladu sa tim – pratite ovu stranicu i uvek budite u toku sa najnovijim GMAT Covid-19 updates!

Kandidati čiji su termini polaganja otkazani

Kandidati koji su već prijavili polaganje GMAT ispita pre početka pandemije pa je njihov termin otkazan, imaju mogućnost da, putem svog profila na mba.com, urade jedno od sledeća dva: 

 1. ponovo prijave polaganje u nekom od narednih dostupnih termina; u tom slučaju neće biti naplaćen Rescheduling Fee
 2. ili otkažu svoju prijavu polaganja; u tom slučaju se refundira uplata i ne naplaćuje se Cancellation Fee

Testni centri i otkazani termini

Kako polaganje GMAT ispita inače nije moguće u Srbiji, kandidati iz naše zemlje obično polažu u nekom od testnih centara u regionu, a ovde je spisak nekih od centara u regionu u kojima naši polaznici najčešće polažu GMAT a za koje je moguće prijavljivanje za junske i kasnije termine:

 • Zagreb, Hrvatska
 • Budimpešta, Mađarska
 • Bukurešt, Rumunija
 • Beč, Austrija
 • Sofija, Bugarska

Dostupnost termina za testiranje u konkretnim testnim centrima koji vas interesuju u svakom trenutku možete proveriti na sajtu mba.com/find-a-seat.

Mnoge institucije su već produžile rokove ili uvele izmene u procedurama za konkurisanje na njihove programe zbog pandemije Covid-19 virusa

Na sajtu mba.com postoji detaljan spisak mnogih (ako ne i svih) visokoškolskih institucija koje su do sada unele izmene ovog tipa, pa vam preporučujemo da tu potražite informacije o onim koje vas interesuju.

GMAC je omogućio polaganje GMAT ispita online, od kuće, za sve zainteresovane kandidate

Prijave za ovaj vid polaganja su otvorene 20. aprila i biće moguće polagati GMAT online sve do 15. juna. Testiranje je moguće 24/7, u terminu koji kandidat izabere, a termin se može rezervisati najkasnije 24h pre željenog vremena polaganja. Ovaj test se sprovodi putem online platforme, a tokom polaganja vas nadgleda trenirani predstavnik GMAC-a. Cena ovakvog polaganja je 200 američkih dolara, a u tu cenu je uključeno slanje izveštaja sa rezultatima (score reports) na koliko god adresa institucija kandidat želi.

VAŽNE informacije o GMAT Online ispitu

 1. Broj pitanja, vremenska ograničenja po delovima ispita i skorovanje je isto kao na regularnom GMAT-u. 
 2. GMAT Online uključuje Quantitative, Verbal i Integrated Reasoning delove ispita (kao i regularni GMAT), ali je Analytical Writing Assessment deo izbačen za potrebe online testiranja. Da li master programi na koje konkurišete inače pridaju više značaja skoru sa ovog dela ispita? Ukoliko da, GMAT Online nije dobar izbor za vas. Ukoliko ne, trebalo bi da proverite sa institucijama na koje konkurišete da li će za vašu aplikaciju biti dovoljan GMAT Online, pa ako dobijete pozitivan odgovor – tek onda možete razmatrati polaganje online verzije ovog ispita. 
 3. Za razliku od regularnog GMAT ispita, na online verziji ne možete birati redosled po kome ćete raditi delove ispita, on je unapred određen (QR prvi, VR drugi, IR treći).
 4. Za beleške i računanje tokom izrade online verzije ispita dostupna je virtuelna bela tabla (whiteboard). Ukoliko ste nekada koristili whiteboard opciju na Zoom-u – izgleda i funkcioniše upravo tako. Slično kao Paint, takođe. Nije dozvoljeno korišćenje bilo kakvih papira i olovaka tokom ispita. E sada, ukoliko ste nekada koristili pomenutu whiteboard funkcionalnost Zoom-a, ili pak pisali ili crtali u Paint-u, znate koliko je to spor i mukotrpan proces (ako to radite koristeći miš naravno). To znači da korišćenje virtuelnog whiteboard-a može drastično uticati na vaš finalni rezultat, pogotovo kad uzmete u obzir činjenicu da je vreme za izradu svakog od delova ispita već prilično ograničeno. Zamislite da radite zadatke iz matematike u Paint-u?

Odluka je svakako na vama, ali važno je da je donesete na osnovu svih, potpunih informacija, pa se nadamo da će vam ove informacije pomoći u tome da donesete najbolju moguću odluku za  sebe.