engleski online kursevi

Online nastava se u Queen Victoria Education održava već dugi niz godina – bili smo jedni od prvih u zemlji koji su uopšte imali online kurseve. Ovi kursevi su češće individualni ili poluindividualni – većina naših polaznika ipak više vole da u grupama uče “uživo”. S druge strane, i naši profesori vole kada imaju sve materijale na jednom mestu (imamo baš veliku biblioteku – što fizičkih knjiga, što u elektronskoj formi!), veliku tablu, projektor… A vole i da se vide, da popiju kafu ili ručaju zajedno u pauzama između časova, komentarišu poslednju epizodu serije koju oboje prate, podele nervozu zbog gužvi u saobraćaju tog dana ili  neku anegdotu, i sve ostale male stvari koje upotpunjuju jedan radni dan. Ipak, jedno je raditi u fizičkom prostoru i držati nastavu online u određenom obimu, a drugo raditi 100% online i od kuće. U nastavku vam prenosimo iskustva naših profesorki Ane i Mine o tome kako izgleda raditi potpuno online iz ugla profesora, koji su im bili izazovi u prelasku na 100% online kurseve i kako su ih one i njihovi polaznici zajedno prevazišli, šta vide kao prednosti online nastave i da li bi je (i zašto) preporučile.

Iz ugla profesorke Mine:

Onlajn nastava, iako već godinama prisutna, često ne uliva poverenje polaznicima, ali ni profesorima, kada treba da počnu sa časovima. Tako sam se i sama, kao „digitalni imigrant“, zatekla kako kucam na vrata virtualne učionice pre više od sedam godina. Međutim, taj prelazak je za mene lično bio potpuno prirodan korak imajući u vidu razvoj tehnologije i sve prednosti koje taj vid nastave pruža. Više ni tradicionalnu učionicu ne možemo da zamislimo bez upotrebe tehnologije.

Ono što je obeležilo taj period je bilo uzbuđenje povodom novog tipa nastave. Sam početak je  prošao mnogo glađe nego što sam mislila, jer je ipak oslanjanje na tehnologiju u tolikoj meri, gde nešto uvek može da pođe po zlu i što je van moje kontrole, inicijalno ulivalo određenu dozu neprijatnosti. Već posle prvih par časova, shvatila sam da je online nastava potpuno prirodna, jer je urođena potreba za komunikacijom i učenjem samo iskoristila novi medij. Tada smo praktično samo koristili Skype, dok danas pored sve popularnijeg Zooma i Webexa, koristimo i različite platforme za učenje poput LMS platforme (Learning Management System), a čak nam ni tabla ne nedostaje, jer imamo digitalnu.

Sve te veštine koje smo moje kolege i ja gradili godinama su bile stavljene na pravi test 16. marta ove godine, prvog dana prelaska na potpuno virtualnu nastavu.  Na trenutak sam pomislila da će potpuno onlajn nastava, pogotovo grupna i u velikom obimu, biti čudna, ali su te misli ubrzo bile odagnane činjenicom da u vremenu kada su koncerti, trening programi i seminari već krenuli da se organizuju online u drugim zemljama, i bez direktne interkacije sa publikom, i ja se mogu navići.

Prelazak na online nastavu u tom periodu mi je pružio šansu da se posvetim dodatnom učenju o digitalnoj interakciji, ali i način da podržim i da se povežem sa svojim učenicima, s obzirom na to da je mnogima od njih ovo bio posebno stresan period jer su se spremali za internacionalne i prijemne ispite. Iako smo fizički bili udaljeniji, ovo iskustvo nas je zbližilo psihički i digitalno. Za većinu mojih polaznika, časovi su bili jedna od retkih, ako ne i jedina, obaveza kojoj su se, ponekad i na sopstveno iznenađenje, vrlo radovali. A takođe, za ogroman procenat njih ovo je značilo i učenje i primenu novih digitalnih tehnologija pored društvenih mreža.

Dodatnu prednost je činila i činjenica da se nastavi prisustvovalo iz udobnosti poznatog okruženja, gde su učenici bili na „svojoj teritoriji“. Pored toga, učenici su štedeli vreme i novac na prevoz i imali su veću fleksibilnost, a i želju da vreme iskoriste što je najbolje moguće. Naravno, i ja sam uživala, pogotovo jer je motivaciju mojih učenika za rad delila i moja mačka koja je vodila računa da joj ništa iz lekcija ne promakne. 🙂 A svi znamo da ljubimci imaju blagotvorni uticaj na ljude, stoga, srećan i opušten profesor je dobar profesor.

Iz ugla profesorke Ane:

Svako novo iskustvo zahteva prilagođavanje, tako da i profesor i učenik uključeni u ovaj vid nastave moraju imati dobru volju da sve potencijalne probleme rešavaju u hodu. Najčešće su to tehnički problemi, ali relativno brzo im se da prilagoditi. Najveći izazov je samo priviknuti se u prvom trenutku na novo radno okruženje, ali čim krene nastava – i profesor i učenik lako uspostavljaju rutinu i časovi ne teku ništa drugačije od onih u tradicionalnoj učionici. 

Online časovi su daleko intenzivniji nego oni u učionici i fokusiraniji na temu, te na učenje kao proces. Pažnja u učionici nekad može odlutati obema stranama, ali u radu na platformi to je daleko teže jer su svi subjekti u procesu posvećeni tematici časa.

Moderne platforme omogućavaju mnogo opcija deljenja sadržaja, te je moguće prilagođavati i kreirati časove na način koji možda nije najpogodoniji za baš svaku tradicionalnu učionicu.

Ovi časovi idealni su za sve ljude koji žele da uče u punoj koncentraciji i ostvare napredak brzo, a profesorima pruža mogućnost profesionalnog usavršavanja na svakom nivou.

Istovremeno, online nastava je zabavna i predstavlja pravu stvar za opuštanje od svakodnevnih briga. Svaka preporuka za one koji se još uvek nisu okušali u ovom modelu učenja i držanja nastave.