O upisu na kurseve

Prijavi se na kurs putem obrasca na našem sajtu, telefonom ili mejlom. Ostavi svoje podatke, osnovne informacije o prethodnom znanju i učenju jezika i zakaži ulazno dijagnostičko testiranje. Kada dobiješ informacije o nivou znanja i mogućim terminima kursa, upiši se na jedan od sledeća dva načina:

  • Lično, u prostorijama Centra. Dovoljno je da poneseš ličnu kartu i da uplatiš prvu ratu kursa u gotovom ili na tekući račun Centra.
  • Ako pak ne možeš doći lično pre početka kursa – upiši se mejlom, a uplatu izvrši elektronski i pošalji nam dolaz o uplati. Instrukcije za plaćanje možeš dobiti na zahtev mejlom od administracije Centra.

Tokom godine imamo 4 redovna upisna roka. Ukoliko se pak prijaviš par nedelja po završetku upisa, možeš bez problema da se priključiš grupi, detalje ćemo ti objasniti po upisu. Ukoliko je kurs odmakao, predlažemo ti da sačekaš naredni redovni ili vanredni upisni period. Prati naša obaveštenja o upisu na društvenim mrežama (linkove do pojedinačnih profila možeš pronaći ovde) i sajtu.

Nivo tvog znanja određuju profesori na osnovu pismenog i usmenog ulaznog testiranja znanja i veština iz više delova, ono što mi nazivamo dijagnostičko testiranje. Potrebno ti je ne više od 60 minuta. Možeš ga zakazati ovde u svakom trenutku, ili slanjem mejla, ili telefonskim pozivom. Naši profesori ti stoje na raspolaganju za sva kratka, eventualna pojašnjenja rezultata testa.

Online testovi i testovi bazirani samo na gramatici nisu adekvatni da procene sve tvoje aktivne i pasivne jezičke veštine (čitanje i analiza teksta, pisanje, slušanje i govor). Svaki polaznik je drugačiji: neko govori s lakoćom, ali  ima ograničen opseg gramatike i vokabulara, dok neko odlično poznaje gramatička pravila, čita i razume sagovornika, ali ima strah od usmenog izražavanja. Zbog toga mi praktikujemo sveobuhvatno testiranje kako bismo stekli uvid u sve aspekte tvojih jezičkih veština. Veštine upotrebe jezika uključuju još i brzinu, konciznost, efikasnost izražavanja i način izražavanja ideja, kao i mnoge druge aspekte poznavanja i upotrebe jezika. Pročitaj i post na našem Jezičkom Portalu o dijagnostičkom testu.

Većina online testova znanja nije dovoljna da se proceni nečiji nivo jer je fokus na testiranju pasivnog poznavanja jezika, a ne aktivnih veština, a to su: brzina govora i razumevanja, gramatički opseg, opseg vokabulara, struktura rečenice, izgovor, fluentnost itd.

Ako nikada nisi učio/la strani jezik na koji se upisuješ – ne moraš. Ako poseduješ bilo kakvo predznanje, savetujemo ti da se testiraš jer samo na ovaj način možeš da budeš raspoređen/a u grupu adekvatnog nivoa. Možda nisi baš apsolutni početnik/početnica, već početnik sa malim predznanjem, a to svakao nije isto. CEFR (Common European Framework of Reference) nivoi prepoznaju razlike, a naši kursevi su organizovani tako da budu maksimalno efikasni i efektivni za tvoj nivo znanja, tvoje vreme i tvoj novčanik.

Ako rešiš da se ispišeš pre početka kursa, dakle pre prvog časa, dobijaš refundaciju uplate u iznosu od 100%. Ako se ispišeš do trećeg časa kursa, biće naplaćen onaj broj časova koji si imao do momenta ispisa, dok će ti ostali uplaćeni časovi biti refundirani. Ako kurs otkažeš nakon 3. časa od početka kursa, refundacija nije moguća, sem u slučaju pismenog dokaza da je kurs otkazan zbog izuzetnih okolnosti. Šta ja time dobijam? Dobijaš garanciju da kurs upisuješ u ozbiljnom centru za jezike koji vodi računa ne samo o svojim polaznicima, već i o svojim zaposlenima. Zar ne bi svako želeo da pohađa časove u takvom centru? Centar koji brine o zaposlenima, a samim time i tebi, jer ti tako omogućava kvalitetne profesore sa adekvatnim uslovima rada, zadovoljan kolektiv i vesela lica koja su uvek tu da ti se posvete, prilagode iskroje novu dodatnu aktivnost.

Savetujemo ti da pošalješ profesoru mejl i pitaš šta je rađeno na času. Profesor će te ukratko obavestiti o glavnoj temi časa, uputitii na knjigu, domaći zadatak i sl. Molimo te da uzmeš u obzir da, zbog kvalitetne organizacije za sve polaznike, profesori ne mogu da ti pruže pomenute informacije ako mejl pošalješ danas za danas.

Ako pohađaš grupnu nastavu čas neće biti nadoknađen. Možeš zakazati individualni čas sa koordinatorom nastave, a cena časa će biti obračunata sa popustom za dodatne časove zbog odsustva sa časa. Ako pohađaš individualnu nastavu, a čas otkažeš na vreme, po uslovima ugovora, čas nećeš izgubiti, već ćeš dogovoriti novi termin sa koordinatorom nastave.

Svakako! Kada dođeš na testiranje neko od profesora će biti tu da ti odgovori na sva pitanja vezana za nastavu i program. Koordinatori nastave će ti takođe dati sve potrebne informacije administrativnog ili metodičkog tipa. Ako pak testiranje ne zakazuješ jer jezik počinješ da učiš po prvi put, biće nam drago da te pri upisu ugostimo i omogućimo vreme da popričaš sa nekim od profesora.

Da. Možeš da kontaktiraš našu administraciju i zakažeš individualni probni čas. Čas se plaća po redovnom cenovniku Centra. Šta ja time dobijam? Dobijaš efikasan čas kvalitetno i pažljivo skrojen samo za tebe, ekspertizu i kvalifikacije datog predavača samo za tebe i priliku da profesora ‘oceniš’ kao predavača, pedagoga, psihologa i nekoga ko na prijatan i zabavan način treba da ti prenese znanje i posveti ti se u narednom periodu.

Tokom godine organizujemo 4 redovna upisna roka. Svaki upisni rok traje mesec dana i savetujemo ti da što pre rezervišeš svoje mesto u grupi tako što ćeš se upisati i uplatiti prvu ratu kursa. Broj polaznika u grupi je ograničen na 8 i odlaganjem upisa rizikuješ da ostaneš bez kursa koji baš želiš, u terminu koji ti najviše odgovara. Ne požurujemo tvoju odluku, ali dobru ponudu ne treba propustiti.

Kurs je moguće platiti u celosti prilikom upisa ili na rate. Prva rata se plaća prilikom upisa, pre početka kursa, i na ovaj način rezervišeš svoje mesto u grupi. Kurs nije moguće platiti na dan održavanja prvog časa. Ovo jedino ne važi ukoliko se priključuješ grupi nakon održanih par časova, ukoliko za to postoje uslovi tj. ima slobodnih mesta u grupi u terminu koji ti odgovara.

Informacije o ceni kursa i pripadajućim popustima ćeš pronaći klikom na kurs koji te zanima.

Informacije o ceni kursa ćeš pronaći klikom na kurs koji te zanima.

Da, ali prvo se moraš testirati kako bismo videli na kom si nivou znanja i veština i da li je moguće da se uključiš u grupu u datom trenutku. Znanje polaznika može biti takvo da bez problema mogu da se uključe u nastavu i nakon što je kurs odmakao. Ovo nije čest slučaj, ali naše višegodišnje iskustvo i način procene predznanja polaznika nam omogućavaju da procenimo koja je prava opcija za tebe. Ako pak nisi zadovoljan, tu smo da razmotrimo i predložimo ti alternativne opcije za učenje. Zadovoljstvo polaznika nam je veoma važno.

O našim kursevima

Grupe su od 4 do 8 osoba. CEFR okvir nalaze da grupe ne budu veće od 12 polaznika kako bi se obezbedili kvalitetni uslovi za efektivno učenje. Ukoliko pak želiš još inividualniji pristup nastavi ili veću fleksibilnost, nudimo ti mogućnost poluindividualne i individualne nastave.

Nasuprot mišljenju da su individualni časovi uvek efektivniji, to ne mora biti tako. Sve zavisi od tvojih jezičkih potreba. Ukoliko želiš da se spremaš za neki od međunarodnih ispita, imaš manje slobodnog vremena, a veliki broj obaveza, a pred tobom je veliki posao pripreme za polaganje nekog od pomenutih ispita, ili iz nekog drugog razloga raspolažeš ograničenim vremenom za usavršavanje svog znanja stranog jezika, individualna nastava je bolje rešenje. Ako jezik učiš jer želiš da podigneš opšti nivo znanja, prijaće ti rad i druženje u grupi. Tu smo ti pomognemo da se opredeliš za najbolju opciju.

Svi polaznici kursa imaju isti sveobuhvatni nivo određen prema CEFR (Common European Framework of Reference) skali, dok njihove pojedinačne veštine mogu biti različito razvijene. Uprkos nijansama u znanju, grupe funkcionišu kao homogena i kompatibilna celina koja podstiče lični napredak svakog polaznika.

Izvini, ali konkretan odgovor na ovo pitanje ne možemo ti dati, jer bismo te slagali! Razmisli o tome koliko vremena imaš da čitaš i radiš kod kuće, koliko ti ostale obaveze ostavljaju prostora da se posvetiš učenju jezika, ali i o ostalim faktorima koji utiču na usvajanje stranog jezika: ljubav prema jeziku, disciplina i svest o redovnom radu, izloženost jeziku (knjige, filmovi na datom stranom jeziku itd), vremenu koje ti je potrebno da dođeš do Centra itd. Ako želiš da svoj nivo znanja podigneš za kraće vreme, a znaš da jezik usvajaš bez po muke i imaš vremena za rad kod kuće i u njemu uživaš – slobodno odaberi intenzivne kurseve! Učenje jezika više od dva puta nedeljno je svakako dobro i produktivno, ali ne smeš sebe psihološki dovesti do zasićenja i takozvanog sagorevanja zbog prevelike obaveze. Psihološki faktor je veoma važan za kvalitetno usvajanje stranog jezika! U suprotnom, predlažemo ti umerenu dinamiku pohađanja nastave dva puta nedeljno po 90 minuta i naše regularne kurseve. Pročitaj članak Intenzivni vs. Regularni kursevi na našem Jezičkom portalu da se još bolje informišeš na ovu temu.

To znači da se jezik uči kroz kombinaciju usvajanja odnosno funkcionalnog učenja (kroz fraze, kao što uče deca) i učenja kroz pravila koja se odmah primenjuju u govoru. Korišćenjem različitih didaktičkih materijala, poput jezičkih igara, simulacija, videa i sl. polaznik je podstaknut da odmah primenjuje tek stečeno znanje. Zvuči nemoguće? Da, zahtevno je za profesora, jer mora pažljivo da kroji i planira aktivnosti, a kroz koje ćeš ti znanje jednostavno usavajati, a tvoj napredak će biti vidljiv. Tajna i umeće dobrog metodičara nastave je da ti sve nedoumice razjasni praktično. Više o našem programu TALK WITH EASE pročitaj ovde.

Po CEFR (Common European Framework of Reference – Evropski okvir za jezike) postoje A1, A2, B1, B2, C1, C2 (najviši nivo). Svaki od datih nivoa se deli na podnivoe (po smernicama i pravilima CEFR dokumenata), a da dostigneš određeni nivo potreban je određeni broj sati rada u učionici i kod kuće.

Neke udžbenike možeš kupiti kod nas u prostorijama. Neki udžbenici su uključeni u cenu kursa. Ipak, naš Centar ne koristi samo udžbenike jer oni su za naše profesore samo vodiči. Koristimo dodatne materijale kao što su video lekcije, magazini, internet, interaktivni programi za učenje, igre za učenje itd.

Jedan udžbenik je uglavnom (ne svi-pogledajte skalu na zadnjoj korici knjige) predviđen za ceo nivo po CEFR, na primer B1. Zavisi kako je pisan i za koji tip kursa. Ako je tako, onda se jedna knjiga radi više podnivoa, na primer B1/1 i B1/2.

Jedno od često postavljanih pitanja je: “Po kojoj knjizi radite?“. Odgovor na to pitanje pronađi na našem Jezičkom portalu. Pored udžbenika, koristimo i dodatne materijale kao što su: igre za učenje jezika, interaktivnu tablu, sajtove za učenje jezika, magazine, video lekcije, filmove, Youtube, društvene mreže u određenoj meri itd, a sve u cilju što bolje simulacije realnih situacija, kao i interaktivne nastave koja podstiče sva čula i prilagođena je svim tipovima učenika (vizualni, kinestetički, auditivni).

Što je veća izloženost jeziku van učionice to bolje. Važno je da znaš da učenje nije samo formalno učenje iz knjige, sveske itd. Svaka izloženost jeziku kroz članak u tvom omiljenom časopisu, pesma na YouTube-u ili pak film bez titla na engleskom jeste učenje! Iskoristi to i uživaj u jeziku. Tvoj mozak usvaja i dok ti toga nisi svestan/na, sigurno si se našao/la u situaciji da znaš reči neke pesme, a da ih nisi učio/la, to je zato jer ih je tvoj mozak usvojio bez tvog velikog učešća u procesu.

Da, svakako.  Sertifikat se dobija nakon položenog finalnog ispita, a ako ispit iz nekog razloga ne želiš da polažeš možeš dobiti potvrdu o pohađanju kursa. Sertifikati su priznati na teritoriji Republike Srbije i možeš ih koristiti kao dokaz o znanju stranog jezika prilikom zapošljavanja ili upisa na postdiplomske studije u zemlji.

O profesorima

Mi smo odlični metodičari nastave! Verujemo u iskustvo i praktično znanje, rad sa raznim ljudima i raznim tipovima učenika, na različitim nivoima, sa različitim materijalima i sa različitim programima. Pored te strasti i stalne zainteresovanosti za učenje, bez obzira na to koliko iskustva imamo, strasti koja je krucijalna kako bi neko bio odličan medijum za prenošenje znanja, mi imamo i odlične kvalifikacije! Imamo Cambridge diplome, CELTA, DELTA, Motessori, NLP, diplome sa raznih seminara, obuka, radionica, a naravno i da smo diplomirali jezik, neki imaju i master, a neki su i na doktoratu. Imamo znanja i iskustva na pretek da ga podelimo sa tobom. ALI – želimo da naučimo šta god možemo i od tebe, polaznici su naše male knjige i izvor informacija, te smo na tome jako zahvalni. U svakom slučaju, ako ti nije jasno zašto mi nešto radimo na ovaj ili onaj način, ili ti se nekada učini da naše metode nisu efikasne, molim te nam kaži! Tu smo da se prilagodimo i određene stvari prekrojimo, imamo mi razne tipove pristupa u rukavu. Iako smo dobri metodičari i pedagozi, ne možemo baš uvek da ‘te pročitamo’ i tu nam je tvoja pomoć dobrodošla. Pročitaj više o profesorima i lektorima sa kojima ćeš raditi na stranici Naš tim.

O međunarodnim ispitima

Proveri na sajtu date institucije koje ispite priznaje. Većina evropskih fakulteta priznaje i IELTS TOEFL, samo se razlikuje ocena koja se traži, odnosno broj poena koje je potrebno ostvariti kako bi se ostvarilo pravo na upis na dati fakultet. Detaljnije o ovome pročitaj u članku “Kako da izaberem pravi međunarodni ispit?” na našem Jezičkom portalu. Ako upisuješ koledž u SAD, trebaće ti SAT ili ACT, a možda i TOEFL.  Za konkretna pitanja piši nam na school@qvictorias.com, ili zakaži konsultacije sa nekim od naših profesora specijalizovanih za pripremu za dati ispit.

Proveri na sajtu ambasade, konzulata itd. Za zemlje Common Wealth-a to je u najvećem broju slučajeva IELTS, za Ameriku TOEFL, za Australiju PTE ili IELTS, ali mnoge od institucija priznaju sve tri potvrde o znanju.

Ni ovo nije lako pitanje! Sve zavisi od posla. Već na B1 nivou možeš nesmetano komunicirati na stranom jeziku u određenoj meri, sve zavisi od toga koju vrstu posla obavljaš.

Koliko dana mi je potrebno da dođem do Niša? Sve zavisi! Da li idem automobilom, peške, autobusom ili biciklom! Pokušavamo da ti na šaljiv način dočaramo kompleksnost ovog pitanja. Ako dođeš sa B1 nivoom znanja, a potrebna ti je ocena 7 na Academic modulu IELTS testa, trebaće ti više vremena nego ako dođeš sa C1 nivoom znanja i potrebna ti je ista ocena. Piši nam sa detaljnijim informacijama o tvojim potrebama (ispit, ocena, datum polaganja, i tvoj jezički nivo ako ga znaš) i daćemo ti konkretniji odgovor. Ako ne znaš svoj nivo, zašto ne zakažeš temeljno dijagnostičko testiranje znanja i veština i dobiješ detaljan izveštaj i procenu svih svojih jezičkih veština i znanja na mejl? U izveštaju ćeš dobiti i preporuku profesora o okvirnom broju časova potrebnom za pripremu ispita koji ti je potreban.

Rezultati IELTSTOEFL PTE ispita važe dve godine, dok rezultati GMAT GRE važe pet godina. Oni su potvrde o znanju, a ne diplome tj. sertifikati.  SAT ACT su prijemni ispiti za upis na studije u inostranstvu i rezultati važe pet godina.

Sve zavisi od toga za šta ti je pomenuti sertifikat potreban. FCE je nivoa B2 po CEFR-u (razmisli da li to ispunjava tvoje zahteve i želje), sa CAE sertifikatom i aktivnim nivoom C1 znanja i veština upotrebe jezika čak možeš u neku ruku i da radiš u polju jezika, a CPE, odnosno Cambridge Proficiency in English je sertifikat najvišeg nivoa znanja i imaju ga profesori jezika. Trenutno ne postoji validniji i cenjeniji sertifikat o znanju jezika na svetu. Svi pomenuti sertifikati važe ceo život i zaista su sertifikati, a ne samo potvrde o znanju.