Pripreme za OET

Potrebne su ti pripreme za OET ispit? Na pravom si mestu! Centar za jezičku edukaciju Queen Victoria Education će ti pomoći da se upoznaš sa formatom ovog testa, razviješ svoje jezičke veštine do nivoa koji ti je potreban, savladaš sve prepreke i efikasno se pripremiš za polaganje ovog međunarodnog ispita.Occupational English Test ili OET je ispit namenjen zdravstvenim radnicima koji žele da karijeru nastave u Australiji, Novom Zelandu, Dubaiju, Irskoj* ili Singapuru.

Razvijan je u saradnji sa Univerzitetom u Kembridžu i testira četiri jezičke veštine (pisanje, čitanje, slušanje i govorenje) u specifičnom kontekstu medicine i nege bolesnika. Test ima četiri dela,ocenjuje se ocenama od E do A (najniža do najviše) i traje oko 3 sata.

Delovi ispita čitanje i slušanje su isti za sve kandidate, bez obzira na polje medicine kojom se bave, dok se delovi pisanje i govor razlikuju i zavise od uže specijalnosti kandidata.

Kod većine međunarodnih ispita, od kandidata se očekuje da ume da piše, govori, da razume odslušan i pročitan tekst na veliki broj tema, od ekonomije, preko politike, ekologije i sl. Provera jezičkih (akademskih) veština su sasvim razumljive i poželjne ukoliko se upisujete na osnovne ili master studije. Međutim, ukoliko si iz medicinske struke i nameravaš da radiš u bolnici gde ćeš biti u svakodnevnom kontaktu sa pacijentima i sarađivati sa kolegama, od tebe će se očekivati da imaš razvijene veštine pisane i usmene komunikacije koja je usko vezana za polje medicine. Zbog toga, pripremajući se za OET ispit, kojim dokazuješ svoj nivo jezičkog znanja, istovremeno radiš i na razvoju jezika koji ćeš koristiti svakog dana.

Za ispit se prijavljuje na online stranici OET organizacije. OET ispit nije moguće polagati u Srbiji, već kandidati moraju da polažu u nekom od 110 registrovanih ispitnih centara, u preko 40 zemalja sveta.

Kandidati dobijaju rezultate u roku od 17 radnih dana od datuma polaganja ispita. Rezultati važe dve godine.

Više o OET ispitu, datumima polaganja i dostupnim ispitnim centrima možeš pročitati ovde: http://www.occupationalenglishtest.org/Display.aspx

Ukoliko te zanimaju pripreme za polaganje ovog ispita, obrati se administraciji škole za više informacija o uslovima. Ispit se organizuje do 14 puta godišnje, te je neophodno uklopiti tvoje pripreme za OET u postojeće ispitne rokove za datu godinu.

Savetujemo ti da pre započinjanja priprema proveriš svoj nivo znanja engleskog jezika. U našem jezičkom i pripremnom centru, razvili smo DIJAGNOSTIČKO TESTIRANJE, proces koji nam pomaže da đacima s velikom preciznošću predočimo vreme koje im je potrebno za pripremu, i damo predlog personalizovanog programa OET priprema.