IELTS Covid-19 Updates

Ukoliko ste planirali da u skorijoj budućnosti otpočnete svoje studije u inostranstvu, konkuršete za poslove u inostranstvu ili uđete u proces emigracije u neku od zemalja engleskog govornog područja, verovatno ste razmišljali i o polaganju IELTS ispita. Sada se sigurno pitate da li će se organizovati polaganje ovog ispita u Srbiji s obzirom na pandemiju Covid-19 virusa. Ovde ćete naći sve relevantne informacije o promenama u vezi IELTS ispita, koje se redovno ažuriraju kako biste u svakom trenutku bili pravilno informisani i mogli da planirate svoje pripreme i termin polaganja u skladu sa tim – pratite ovu stranicu i uvek budite u toku sa najnovijim IELTS Covid-19 updates!

Poslednja aktuelnost 08.06.2020: Informacije o terminima polaganja u Beogradu

British Council polako počinje ponovo da sprovodi prethodno zakazana testiranja, uz sve preporučene mere opreza i shodno dostupnim kapacitetima.

Polaganje IELTS testa u Beogradu se može prijaviti za nekoliko termina

  • 12.09.2020. u papirnoj formi (IELTS Academic/General) – rok za prijavu: 7. avgust
  • 21.11.2020. u papirnoj formi (IELTS Academic/General) – rok za prijavu: 16. oktobar

Prijave za test se vrše na sajtu British Council-a.

IELTS tim je obezbedio alternativu za kandidate kojima je trenutno onemogućeno testiranje u testnim centrima.

U pitanju je online test pod nazivom IELTS Indicator koji testira sve 4 jezičke veštine (slušanje, čitanje, pisanje i pričanje), i to po uzoru na IELTS Academic modul, što znači da se taj ispit ne može koristiti za svrhe emigracije (za potrebe čega se inače polaže IELTS General modul). 

IELTS Indicator ima jedan, unapred definisan, termin nedeljno za polaganje i uključuje: 

  • Listening: 40 pitanja / 30 minuta
  • Reading: 40 pitanja / 60 minuta
  • Writing: 2 zadatka / 60 minuta
  • Speaking: 3 pitanja / 11-14 minuta

Usmeni deo testiranja se obavlja putem video poziva sa jednim od ovlašćenih IELTS ispitivača. 

Test ocenjuju IELTS ispitivači i skor se dobija u roku od 7 dana nakon polaganja.

Ukoliko se odlučite za polaganje IELTS Indicator testa, prvo se morate postarati da računar sa kog biste radili test ispunjava sve potrebne uslove za sprovođenje istog, pa se onda možete prijaviti na sajtu IELTS Indicator za polaganje (prijave su otvorene od 22.aprila). Polaganje ovog testa košta 149 američkih dolara.

Važno je znati da IELTS Indicator NE ZAMENJUJE regularni IELTS ispit i neke institucije ga prihvataju kao dovoljan dokaz jezičkih veština, dok druge ne.

Polaganje IELTS ispita nakon okončanja pandemije Covid-19

IELTS će, kada bude ponovo moguće sprovoditi testiranja na fizičkim lokacijama, preduzeti određene korake kako bi svim kandidatima koji žele da polažu ovaj ispit omogućili do to i urade. Neke od opcija koje se trenutno razmatraju (a u određenim državama se već i radi na tome) jesu povećanje kapaciteta testnih centara i/ili učestaliji datumi testiranja