TOEFL Covid-19 Updates

Ukoliko ste planirali da u skorijoj budućnosti otpočnete svoje studije u inostranstvu ili konkuršete za poslove u inostranstvu, verovatno ste planirali da polažete TOEFL ispit. S obzirom na pandemiju Covid-19 virusa, ETS (koji sprovodi TOEFL ispit) je uveo određene izmene. Ovde ćete naći sve relevantne informacije o promenama u vezi TOEFL ispita, koje se redovno ažuriraju kako biste u svakom trenutku bili pravilno informisani i mogli da planirate svoje pripreme i termin polaganja u skladu sa tim – pratite ovu stranicu i uvek budite u toku sa najnovijim TOEFL Covid-19 updates!

Kandidati koji su imali prijave za neki od otkazanih termina...

…mogu, bez dodatnih troškova, preneti svoju prijavu za neki od narednih termina testiranja ili za TOEFL iBT Special Home Edition (više o TOEFL iBT Special Home Edition možete naći malo niže). Da bi ste preneli svoju prijavu, potrebno je da kontaktirate TOEFL Services

Score reports za kandidate koji su polagali TOEFL neposredno uoči početka pandemije Covid-19 virusa

Zbog toga što je ETS (koji sprovodi TOEFL ispit) bio prinuđen da privremeno prekine rad u svojim poslovnim prostorijama zbog pandemije, privremeno je obustavljeno i štampanje i slanje poštom papirnih score reports za već obavljena testiranja. To znači da će kandidati koji su već polagali TOEFL i institucije koje bi trebalo da prime njihove rezultate verovatno malo duže čekati na iste.

Od juna je moguće polagati TOEFL test u ispitnim centrima kod nas

Na sajtu ETS-a možete proveriti da li ima slobodnih mesta na lokaciji i u terminu koji vam odgovaraju. ETS je uveo mere opreza u testnim centrima – često čišćenje površina koje se često dodiruju, vlažne maramice za kandidate, kao i dozvolu nošenja maski na polaganju (maske ne obezbeđuje testni centar, možete poneti svoju). 

Prvi naredni termini za polaganje TOEFL testa u testnim centrima u Srbiji:

  • 13. jun (još mali broj slobodnih mesta i moguća registracija uz plaćanje naknade za zakasnelu prijavu)
  • 20. jun
  • 27. jun
  • 11. jul
  • 18. jul
  • 25. jul

Mere prevencije u testnim centrima

  • Kandidat mora doneti svoju masku, testni centri ne obezbeđuju maske niti rukavice. U testni centar neće biti moguće ući bez maske. U zavisnosti od konkretnog testnog centra i lokalnih mera prevencije koje su na snazi u tom trenutku, kandidat će biti u obavezi da masku nosi deo vremena ili tokom celog trajanja ispita. Nošenje maske je dozvoljeno čak i gde nije obavezno.
  • Kandidati moraju skinuti masku na kratko za potrebe slikanja u testnom centru i kako bi se omogućila identifikacija prilikom prijave u testnom centru i prilikom vraćanja sa pauze.
  • Dozvoljeno je nošenje rukavica tokom izrade testa, ali ne i obavezno.
  • Svi testni centri se redovno čiste, naročito površine sa kojima veliki broj ljudi dolazi u kontakt, a obezbeđene su i maramice za jednokratnu upotrebu kako bi kandidati mogli i sami prebrisati svoj prostor za testiranje.

Polaganje TOEFL ispita od kuće

ETS je omogućio polaganje TOEFL ispita online, od kuće, i to putem TOEFL iBT Special Home Edition testa. Ovaj test je identičan kao regularni TOEFL ispit po sadržaju i formatu testa, izgledu softvera i skorovanju. Tokom polaganja, od početka do kraja izrade testa, kandidata uživo putem kamere nadgleda trenirani predstavnik ETS-a. Termini za polaganje su svakog utorka, srede, četvrtka i petka, u vreme koje kandidat odabere. 

Ovakav TOEFL će biti moguće polagati sve do 30.juna. 

Pre prijavljivanja za polaganje TOEFL iBT Special Home Edition testa, potrebno je da proverite da li računar na kom planirate da polažete ispit ispunjava tehničke uslove za ovaj vid polaganja. Ukoliko su svi uslovi ispunjeni, možete se prijaviti za polaganje putem ETS platforme

Cena polaganja ovog ispita je ista kao i cena regularnog TOEFL ispita. 

Skorovanje je isto kao na regularnom TOEFL ispitu, a rezultati su dostupni 6-10 dana nakon polaganja i mogu se proveriti putem naloga na ETS-u ili zvanične TOEFL aplikacije.