SAT Covid-19 Updates

Ukoliko ste planirali da u skorijoj budućnosti otpočnete svoje studije u inostranstvu, verovatno ste razmišljali i o polaganju SAT ispita. Ovde ćete naći sve relevantne informacije o promenama u vezi SAT ispita, koje se redovno ažuriraju kako biste u svakom trenutku bili pravilno informisani i mogli da planirate svoje pripreme i termin polaganja u skladu sa tim – pratite ovu stranicu i uvek budite u toku sa najnovijim SAT Covid-19 updates!

Prijave za jesenje/zimske termine polaganja SAT ispita su otvorene!

Počevši od srede 3. juna, svi zainteresovani se mogu prijaviti za polaganje SAT ispita za neki od dolenavedenih datuma. Termini u avgustu i septembru se, zbog prethodno otkazanih termina i velike zainteresovanosti kandidata, vrlo brzo popunjavaju – zato, ukoliko ste zainteresovani za neki od njih, bolje požurite i obezbedite svoje mesto. Ukoliko nema slobodnih mesta u vašem gradu, tj. mestu gde ste planirali da polažete, savetujemo da proverite dostupnost u testnim centrima i u drugim gradovima u zemlji ili regionu. 

Dostupni termini za polaganje SAT ispita do kraja 2020. godine

S obzirom na to da je nekoliko termina SAT ispita i SAT Subject tests bilo otkazano usled pandemije, uvedeni su i dodatni termini, kako bi se svim kandidatima koji žele do kraja ove godine da polažu SAT to i omogućilo. Tako da su termini za polaganje SAT ispita do kraja ove kalendarske godine: 

  • 29. avgust
  • 26. septembar
  • 3. oktobar
  • 7. novembar
  • 5. decembar
Razmatra se i uvođenje još jednog dodatnog termina u januaru 2021. godine, o čemu će informacije biti objavljenje u narednom periodu, u zavisnosti od broja zainteresovanih kandidata.

Obezbeđivanje dodatnih kapaciteta za sprovođenje testiranja

College Board (organizacija koja sprovodi SAT ispit) pažljivo prati situaciju i trudiće se da obezbedi sve potrebne uslove da svim zainteresovanim kandidatima bude omogućeno polaganje, kako niko ne bi bio oštećen u tom smislu. Zato se, pored dodatnog termina koji je obezbeđen, intenzivno radi i na proširivanju kapaciteta za sprovođenje testiranja. Otežavajuća okolnost su mere prevencije koje su na snazi (tj. će biti na snazi u trenutku sprovođenja ispita) u mnogim ispitnim centrima, poput smanjenja dozvoljenog broja ljudi u zatvorenom prostoru, zbog čega College Board radi i na obezbeđivanju dodatnih lokacija za gorenavedene termine ispita.

Veliki broj univerziteta je već promenio ili planira da promeni kalendar upisa

Univerziteti širom sveta su uzeli u obzir to da mnogi kandidati nisu bili u mogućnosti da polažu SAT zbog pandemije, pa je veliki broj njih odlučio da ili produži rokove za dostavljanje SAT skorova i uopšte apliciranje na njihove programe, ili da ne pridaje onoliki značaj SAT skorovima kao obično (odnosi se na kandidate koji su već izlazili na ispit, ali su želeli da izađu ponovo i poboljšaju svoj skor), već da se više fokusiraju na ostale aspekte aplikacija (prosek iz srednje škole, bavljenje vannastavnim aktivnostima, rezultate sa takmičenja, pisma preporuke itd.). 

Trebalo bi proveriti da li su univerziteti koji vas interesuju preduzeli neke od ovih koraka i sve detalje vezane za njih. Ove informacije su uglavnom dostupne na zvaničnim sajtovima institucija. 

Odluke o daljim koracima

Kako stvari trenutno stoje, predviđa se da će biti moguće organizovati testiranje u testnim centrima od avgusta, te da neće biti potrebe za daljim izmenama kalendara polaganja, ali College Board pažljivo prati razvoj situacije po pitanju pandemije Covid-19 virusa i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, pa će u skladu sa time donositi sve odluke o daljim (kao što je i o dosadašnjim) koracima.