ielts priprema

Ukoliko si temeljno pristupio/la pripremama za polaganje IELTS ispita, sigurno si pročitao/la i iskustva studenata koji su polagali ispit pre tebe. Saveti i iskustva su uvek dobrodošla i mnoga od njih ti mogu koristiti. Međutim, pored korisnih saveta, velika je verovatnoća da ćeš naići i na ona koja će te u najmanju ruku dovesti u zabludu. Danas nam je u fokusu Speaking deo ispita, te predstavljamo 10 mitova o IELTS Speaking delu ispita.

MIT: Speaking je najlakši deo ispita.

IELTS ispit se sastoji iz delova: Reading, Listening, Writing i Speaking. Prva tri dela ispita kandidat polaže pismeno u prostoriji sa ostalim kandidatima. Na Speaking delu se prvi put susreće s ispitivačem, i njegovo/njeno prijateljsko lice i osmeh (profesionalni) kod kandidata mogu da stvore osećaj da nije prepušten sam sebi, kao i da može da očekuje kakvu pomoć od istog. Ispitivači ma koliko prijateljski nastrojeni bili, slede jasno definisana i stroga pravila ocenjivanja kandidata, tako da na ispitu nema mesta protekciji ili pomaganja kandidatu.

ISTINA: Sva delovi ispita su iste težine, ali s obzirom na to da svako od nas ima različito razvijene jezičke veštine, može ti se učiniti da je neki deo lakši od drugih.

MIT: Ako želiš visoku ocenu, moraš da imaš „dobar“ akcenat.

Od kandidata se na ispitu ne očekuje da govori ili ima akcenat isti/sličan izvornom govorniku. Predmet ocenjivanja je tvoj izgovor, a ne akcenat. Ispitivač ima zadadak da pažiljivo prati način na koji naglašavaš određene slogove u reči, kakva ti je intonacija i sl. Dakle, kada učiš nove reči važno je da naučiš pravilno i jasno da ih izgovaraš. Od pomoći ti može biti npr. onlajn rečnik koji ti nudi mogućnost da ne samo naučiš zanačenje i kako se reč piše, već i da čuješ kako se izgovara.

ISTINA: Da zaključimo, akcenat se ne ocenjuje, već izgovor.

MIT: Nemoj koristiti složene jezičke strukture ukoliko nisi siguran/na da ćeš ih pravilno upotrebiti.

Priličan broj kandidata se usled treme na ispitu, ali i zarad veće sigurnosti, oslanja na upotrebu poznatih, a često i jednostavnijih konstrukcija. Ova strategija će pre rezultirati nižom ocenom nego da si pogrešio/la prilikom korišćenja složenijih konstrukcija. Naravno, ne treba ih koristiti po svaku cenu, već samo ukoliko ima smisla da ih koristiš u odgovoru. Kod jednostavnih pitanja nema potrebe za komplikovanjem odogvora.

Dajemo ti nekoliko primera složenijih struktura:

Conditional clauses: If I had the chance to study a new subject, it would probably be astronomy.

Time clauses: As soon as I take my IELTS exam, I’ll move to Australia.

Reported speech: My friend said she would help me study for this exam.

Modal verbs: She might have arrived by now.

Kako da vežbaš Speaking? Predlažemo ti da svoje odgovore snimaš na svom telefonu, a zatim ih pažljivo preslušaš. Zapiši greške koje čuješ, a potom napravi nov snimak sa ispravkama. Tehnika snimanja ti pomaže ne samo da čuješ svoje gramatičke greške, već i svoj izgovor, koherentnost odgovora ali i da li je odgovor dat u za to predviđenom vremenu.  

ISTINA: Bolje je rizikovati sa složenijim strukturama i napraviti koju grešku, nego isključivo koristiti jednostavne rečenice jer te to može koštati visoke ocene.

MIT: Ako ne znaš odgovor na pitanje, ne možeš da dobiješ visoku ocenu.

Na ispitu se ne testira tvoje poznavanje različitih oblasti. Ispitivači ocenjuju kako govoriš, ne toliko šta imaš da kažeš o određenim temama.

Važno je da znaš da nema pogrešnih odgovora. Ukoliko tvoje pitanje glasi: “How do teenagers have fun in your country?”, a ti nemaš ideju kako da odgovoriš, to možeš da obrazložiš na sledeći način:

“I’m not sure I can answer the question accurately, as I’m not a teenager anymore, but I could tell you about how I used to have fun when I was teenager. I expect this has changed a lot because…”

Na ovaj način ispitivaču pokazuješ da umeš da forumulišeš odgovor čak i kada se radi o temi koja ti je nepoznata.

ISTINA:  Kada ne znaš odgovor na pitanje, pokušaj da objasniš ispitivaču zbog čega nisi u mogućnosti da daš odgovor. I zapamti, nema netačnih odgovora.

MIT: Za drugi zadatak (part 2) na Speaking delu ispita obavezno pravi beleške

Naravno da uvek možeš da praviš beleške, ali je nekada bolje da samo razmisliš o nekoj temi. Za drugi deo ispita imaš svega jedan minut vremena da se pripremiš. Ukoliko taj minut potrošiš na pisanje koncepta, može se desiti da izgubiš dragoceno vreme za razmišljanje.

Svaka kartica sadrži temu i nekoliko smernica (ideja, tačaka) koje treba da obuhvatiš svojim odgovorom. Iskoristi svoj minut da organizuješ svoje misli i ugrubo organizuj svoj odgovor. Tokom samog usmenog dela ćeš moći da svoj odgovor preoblikuješ, proširiš, dodaješ primere i sl.

ISTINA: Nije zabranjeno da praviš beleške, ali s obzirom na to da imaš svega minut vemena, možda je bolje da to vreme iskoristiš za razmišljanje.

MIT:Ako znaš gramatiku, bez problema ćeš položiti ispit

Gramatika koju koristiš je tek jedan od četiri kriterijuma koji se koriste za ocenjivanje. Pored pomenute gramatike ocenjuje se i: fluentnost i koherentnost, raspon vokabulara koji koristiš i izgovor.  Svi kriterijumi imaju podjednaku važnost. Dobro poznavanje gramatike može svakako da utiče na finalnu ocenu, ali za visoku ocenu je važno i da daješ dobro organizovane odgovore, koristiš napredan vokabular, ali i da budeš fluentan/na.

ISTINA: Gramatika je važna, ali ne i jedini kriterujum za ocenjivanje.

MIT: Ukoliko na usmenom non-stop govoriš, ostavićeš dobar utisak na ispitivača

Fluentnost je važna, ali isto tako i koherentnost. Važno je da tvoji odgovori budu smisleni i organizovani. Nemoj po svaku cenu pričati. Zastani da organizuješ misli. U suprotnom, nećeš ostaviti dobar utisak na ispitivača. Zapamti da je oklevanje (kraća pauza) prilikom davanja odgovora sasvim normalan. Ukoliko bi da napraviš pauzu kako bi organizovao/la misli, ali želiš da napraviš da ta stanka deluje prirodnije, predlažemo ti da koristiš sledeće rečenice (filler phrases):

To put it differently…

What do you call it…wait a second…I have it right there.

Well…

You see…

Takođe, dajemo ti nekoliko primera reči i izraza (linkers) koji ti mogu pomoći da bolje organizuješ svoj odgovor:

Firstly, secondly, last but not least

Moreover, furthermore, in addition

Consequently, therefore, as a result

In order to, so as to, so that

ISTINA: Fluentno zanači da se razgovor odvija prirodno, da teče i pre svega smisleno. Nemoj govoriti bilo šta.

MIT: Odgovori čak iako ne razumeš pitanje

Ukoliko ne razumeš pitanje, potpuno je u redu da pitaš ispitivača da ti pitanje ponovi ili da ti pitanje preformuliše. To možeš da učiniš na neki od sledećih načina:

I’m not quite sure I understand what you mean. Can you repeat the question, please?

I don’t think I know what you mean. Do you mind repeating the question, please?

Daleko je bolje rešenje da zamoliš da ti se pitanje pojasni nego da nasumice odgovaraš. Na ovaj način ne gubiš poene, ali nemoj ni tražiti za svako pitanje pojašnjenje. Takvo ponašanje može da navede ispitivača na zaključak da ne razumeš jezik što može konačno da utiče na krajnju ocenu.

ISTINA: Ako ti nije jasno, slobodno pitaj za pojašnjenje.

MIT: Nema potrebe da odogvoriš na sve tačke u drugom zadatku (part 2)

Kartica sa drugim zadatkom sadrži temu i nekoliko pitanja koja su povezana sa temom, i od tebe se očekuje da na njih odgovoriš. Takođe, poželjno je da približno isto vremena posvetiš davanju odgovora na svako pitanje. Na primer, ukoliko na kartici imaš 4 pitanja, potrudi se da o na svako odgovaraš do 30 sekundi. Za ovaj zadatak inače imaš ukupno 2 minuta, pa je važno da dobro organizuješ vreme. U tome ti može pomoći tehnika snimanja, koju smo ti ranije predložili. Ukoliko ti sada deluje da je 30 sekundi malo, provežbaj par speking vežbanja i videćeš da je to prilično vremena za davanje dobro organizovanog odgovora.

ISTINA: Moraš da odgovoriš na sva pitanja sa kartice.

MIT:  Ako ti ponestane ideja za treći zadatak (part 3) Speaking dela ispita, iskoristi ideje iz drugog zadatka (part 2)

U drugom zadatku se traži da odgovoriš na određeni broj pitanja koja su u vezi sa nekom temom. Takođe, često se od kandidata traži da iskaže svoj stav ili da temu sageleda svog ugla. U trećem zadatku se testira tvoja sposobnost da o temi koje je ista kao i u drugom zadatku, govoriš uopšteno, više apstraktno, da zaključuješ, vršiš poređenja i sl. Tako da pukim ponavljanjem ideja koje su date u delu 2 nećeš uspešno odgovoriti na treći zadatak.

Sledi nekoliko primera izraza koje uspešno možeš da koristiš prilikom davanja odgovora u trećem zadatku, ali i u drugim delovima ispita:

Iskazivanje mišljenja

As far as I’m concerned,

What I think is this:

I strongly believe that…

From where I stand,

Poređenje

On the one hand…, on the other hand…

While…

…whereas…

Both…

Similarly,

Zaključivanje

The bottom line is…

In a nutshell,

All in all,

To sum up,

ISTINA: Dakle, u trećem delu je potrebno da sa ispitivačem diskutuješ uopšteno o temi, ali se trudi da ne koristiš ideje iz drugog zadatka Speaking ispita jer će se to loše odraziti na tvoju ocenu.

Nadamo se da ti je ovaj tekst pomogao da jasnije sagledaš šta se od tebe očekuje na usmenom delu ispita.

Za slučaj da i dalje imaš nedoumica u vezi sa Speaking ili ostalim delovima ispita, slobodno nam piši ili zakaži konsultacije sa našim profesorima. Rado ćemo ti pomoći da ostvariš svoju željenu ocenu!

Nisi siguran/na koji međunarodni ispit bi trebalo da polažeš? Predlažemo ti na na našem jezičkom portalu pročitaš tekst Kako da izabereš pravi međunarodni ispit. Ukoliko želiš da dobiješ detaljnu procenu svojih jezičkih veština, pozivamo te da zakažeš dijagnostičko testiranje u našem jezičkom centru.