priprema za toefl

Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje podsetimo se formata i načina sprovođenja ovog testa.

TOEFL je skraćenica za Test of English as a Foreign Language. Test je razvijen u SAD, kao pandan Kembridžovom IELTS-u i predstavlja sveobuhvatni sistem testiranja razvijenosti jezičkih veština kod kandidata uzrasta od 15 godina naviše. 

TOEFL, makar po uvodnim rečima svih prirpučnika, ne podrazumeva posedovanje posebnih akademskih znanja ili veština, polaganju može pristupiti bas svako, bez obzira na nivo formalnog obrazovanja koje ima. Klasična mantra svih kreatora testova je ta da njihov test proverava na kom su nivou razvijene naše jezičke veštine, dakle, naš  govor, pisanje, čitanje i slušanje, a ne koliko je široko naše opšte obrazovanje. Međutim, kao i svaki test, TOEFL i te kako zahteva ozbiljnu pripremu,  paradoksalno ovom gorepomenutom principu na kome počiva.

teofl

Kako testiramo razvijenost veštine čitanja? Tako što vam dajemo autentične tekstove o kompleksnim stručnim temama praćene pitanjima  o razumevanju suštine teksta i posebnih odeljaka, logičkom redosledu rečenica u jednom odeljku, značenju pojedinačnih reči upotrebljenih u kontekstu i poziciji specifičnih informacija u okviru teksta.

Kako testiramo razvijenost veštine slušanja? Tako što slušamo autentični snimak predavanja na neku stručnu temu ili razgovora o nekoj životnoj temi i odgovaramo na set pitanja koja se tiču razumevanja suštine razgovora ili predavanja, kao i specifičnih informacija koje su se pojavile u njima.

Kako testiramo razvijenost veština govora i pisanja? Tako što kandidatu zadamo da odgovara usmeno ili pisano na konkretne zadatke o užim i usmerenim temama (npr. sumiranje sadržaja onoga što se čulo i pročitalo i izvođenje logičkih zaključaka o istom) ili nešto širim, opštim životnim temama (npr. mišljenje o prednostima/manama skupog školovanja naspram pokretanja posla).

Naši profesori koji pripremaju polaznike za TOEFL ispit, kreirali su dijagnostički test, koji im služi da procene razvijenost svake od navedenih jezičkih veština, kao i celokupnog jezičkog nivoa prema CEFR skali

TOEFL na sve ove navedene načine testira razvijenost jezičkih veština kod kandidata. TOEFL je dostupan u našoj zemlji isključivo kao iBT test – test koji se u celosti radi na kompjuteru. Uključiv i test govorenja, što znači da kandidati odgovaraju na pitanja u mikrofon, dok ih test-platforma snima, a taj audio snimak se onda šalje u ocenjivačima koji procenjuju logiku, suštinu i jezičku kompleksnost odgovora. 

toefl

TOEFL je uglavnom ispit koji se traži onima koji žele da studiraju u SAD i ostalim zemljama u kojima se ispit prihvata kao dokaz znanja jezika. Svi ostvareni rezultati važe dve godine, a test se može polagati i više puta, sve dok se ne ostvari određeni broj poena potreban za  upis na studije ili eventualno zaposlenje u inostranstvu.

Upravo zbog toga je priroda tekstova koji se čitaju, razgovora i predavanja koja se slušaju i tema na koje se odgovara usmeno i pisano akademska, što bi značilo da isti mahom dolaze iz fakultetskih udžbenika, naučnih i stručnih članaka, te predavanja stručnjaka i univerzitetskih profesora.

Ne zvuči baš kao da možemo ostvariti visoke rezultate bez ikakvog formalnog obrazovanja, zar ne?

Ovaj poduži uvod  dovodi nas do glavnog pitanja: „Da li da se samostalno spremam za TOEFL ili ne?“

Lakih odgovora nema, ali samostalna priprema podrazumevala bi sledeće:

  1. Vaš nivo znanja engleskog dovoljno je visok da bez problema i brzo pročitate i razumete potpuno autentične stručne i akademske testove iz oblasti od antičke književnosti do genetike.
  2. Nabavljate sami softvere za pripremu TOEFL-a (makar nekoliko različitih izdanja) i organizovano vežbate svaku od veština, prateći rezultate, usvajajući strategije čitanja i slušanja i motreći na vremenska ograničenja postavljena za svaki od testova veština.
  3. Nabavljate priručnike za ocenjivanje TOEFL –a, te nakon pročitanih i usvojenih oko 500 stranica teksta na engleskom samo o ocenjivanju svih pojedinačnih delova teksta, prionete na samostalno i potpuno objektivno ocenjivanje vaših uzoraka govora i pisanja koje brižljivo čuvate na kućnom kompjuteru, tabletu ili telefonu.

4. Usput se podsećate gramatike i leksike, učite nove reči, obnavljate kompleksnije gramatičke strukture jer spontana upotreba istih donosi više bodova na testu i strogo vodite računa o tome da budete objektivni prema sebi pri ocenjivanju snimljenog govora ili napisanog teksta.

5. Mirite se sa činjenicom da „sastavi“ koje ste pisali tokom školovanja i dobijali petice za njih nisu eseji engleske škole  od 300 reči za koje imate 30 minuta  da ih osmislite i napišete, a da u njima argumentima i konkretnim primerima odbranite stav koji imate u vezi sa nekom temom.  Učite, dakle, strukturu i organizaciju eseja od nule, iz pouzdanih izvora, a svoje radove ocenjujete objektivno, kao da ih niste pisali baš vi (što znači da ćete sebi u nekom trenutku po kriterijumima dati i jedinicu, a bogami nekad i nulu).

Ukoliko možete sve ovo, onda nema prepreka da TOEFL spremate samostalno. Ukoliko imate i najmanju sumnju da bilo šta od gorenavedenog možete da sprovedete sami, neizostavno se odlučite za pripremu kod stručnjaka, kvalifikovanih profesora engleskog jezika sa dugogodišnjim iskustvom u pripremi kandidata za polaganje međunarodnih ispita. U tom slučaju vas mi provodimo kroz ceo ovaj proces, snabdevamo materijalima za učenje, fokusiramo se na vaše jezičke greške i otklanjamo ih, učimo vas strategijama i formatima, vežbamo sa vama, pa i ohrabrujemo kad ne verujete da ćete ikada ostvariti traženi rezultat i kada sumnjate u sva svoja znanja.

Ako pitate ozbiljne profesore koji godinama pripremaju kandidate za međunarodne ispite da li bi se oni samo prijavili na ispit ili spremali sami, oni pravi će vam zasigurno reći da bi makar konsultovali kolegu pri proceni  govora i pisanja, te da će svakako provežbati čitanje i slušanje kako bi se navikli na vremenska ograničenja.

 Ne postoji ispit koji se može položiti bez pripreme, bez  obzira na nivo znanja iz date oblasti. Da li ćemo se samo konsultovati sa nekim ili ćemo se prepustiti profesionalcu da rukovodi celom našom pripremom zavisi od mnogo faktora, ali svakako pomoć iskusnijeg nikome ne može biti na odmet kada se sprema za TOEFL.

Ukoliko si se odlučio/la da se pripremaš u jezičkom centru, imaš nekoliko mogućnosti na raspolaganju: individualni program pripreme, grupne pripreme ili online časove. Mi volimo da naše đake lepo ugostimo i potpuno im se posvetimo u prostorijama našeg centra, ali pružamo podjednako kvalitetnu pripremu i onima koji žele da se pripremaju u udobnosti svog doma ili kancelarije. Koje su prednosti online nastave i zašto je možda ona baš za tebe, pročitaj ovde.

Autorka teksta: Ana Begović

Ako te interesuju individualne pripreme za TOEFL – možeš početi kad god želiš i u terminima koji ti najviše odgovaraju. Piši nam na: school@qvictorias.com ili nas pozovi (radnim danima od 9 do 16h) na: 063/72-303-52 i dobićeš sve potrebne informacije od naše administracije. 

Za informacije o narednom upisnom ciklusu na grupne pripreme za TOEFL – prati naš sajt i/ili profile na društvenim mrežama.  

Zaprati nas na društvenim mrežama da uvek budeš u toku sa
najnovijim dešavanjima u Queen Victoria Education!